Как се стигна до фаталния изход

Трагедия край втория по височина връх в света - К2. При опит да изкачи осемхилядника загина Атанас Скатов. Инцидентът е станал на слизане при неуспешен опит да се достигне К2.

Откриха тялото на Атанас Скатов

От пакистанската агенция, която осигурява алпинистите, разказаха за NOVA, че до трагедията може да се е стигнало заради преумора, а не заради скъсано въже, каквато хипотеза имаше. Трагедията с българския алпинист беше потвърдена от Министерството на външните работи.

Скатов е тръгнал в опит да покори върха снощи, като изкачването е започнало в 23:00 часа българско време. Заради лошите метеорологични условия обаче атаката е прекратена и започва слизане надолу. Часове по-късно компанията- организатор на експедицията съобщава в Twitter, че българският алпинист е паднал около Лагер 3. Два хеликоптера на пакистанската армия излитат, за да го търсят. А GPS-устройството на Скатов показва, че местоположението му се променило рязко с над 200 метра. Устройството спира да излъчва за последно в 7:30 тази сутрин. Часове по-късно е открито и тялото му. От МВнР посочват, че Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер около обяд местно време.

В първите дни на декември Атанас Скатов се отправя на експедиция в планината Каракорум в опита да покори втория по височина връх на планетата след Еверест – К2. Следва дълъг период на климатизация.

Родителите на Скатов се чуват за последно с него във вторник, когато той им казва, че най-сетне тръгва към върха.

Смъртоносният К2 – върхът, който отнема живота на всеки четвърти катерач

„Има само два дни прозорец, много е малко, но те ще се опитат. Каза, че ще бърза от Лагер 2 и от там нагоре още 40 часа ще се върви непрестанно. Много лед, много скали, много вятър. Той ако не мисли, че ще успее, няма да тръгне”, коментира майката на Атанас Скатов - Мария Стоянова.

Майката на Скатов: Ако не мислеше, че ще успее, нямаше да тръгне

Последната информация, публикувана в профила на алпиниста, е от пристигането му в Лагер 3 вчера - часове преди да започне атаката към върха. Тя обаче е неуспешна и следва връщане обратно.

По информация от групата, в която е бил Скатов, на височина от 7400 метра той се откача от осигурителното въже, но преди да се закачи за следващото, пада.

„Бяхме се объркали, защото GPS-ът му показваше, че е на голяма височина. Но един от шерпите предположи, че е паднал по-ниско. GPS-ът показваше, че е на около 7000 метра височина. С хеликоптера са проверили по-ниско и са намерили тялото му на височина от почти 5500 метра. Паднал е почти два километра надолу”, обясни Танешар Гурагай.

Организаторите на експедицията категорично отрекоха появилата се информация, че е имало проблем с въжето.

„Въжето не се е късало. По него са преминали и други катерачи, даже и в момента го правят. По същото въже. Те трябва да откачат и разкачат предпазителите. Може би е паднал, докато е правил това. Сигурно е бил много уморен”, обясни Танешар Гурагай.

За NOVA пиарът на Скатов призна, че той наистина се е чувствал изморен. В последния им разговор вчера е споделил, че не е добре физически и не знае какво да прави - дали да продължи към върха, или да се откаже. В крайна сметка обаче решава да тръгне. Приятели на Скатов твърдят, че той е бил подготвен за всеки сценарий.

„Всеки алпинист, който тръгва на такъв връх е готов на всичко, абсолютно осъзнато. Всеки, който дръзне да тръгне към високите върхове, приема този риск”, коментира Петя Добрева.

А най-високата цел за Скатов е била експедицията до К2 споделя самият той пред NOVA дни преди да замине.

„Върховете не се покоряват, само ги изкачваме. С много молитви се надявам да ни допусне върхът. Силно вярвам, че ще успея, но искам и да го проверя. Ще бъде едно невероятно пътешествие”, заяви Скатов в предаването „Събуди се”.

НА ВЪРХА: Алпинистът Атанас Скатов покори досега девет осемхилядника

42-годишният Атанас Скатов е изкачил десет осемхилядника. Два пъти е стъпвал на Еверест. Покорил е и планинските първенци на всеки континент. Не успява обаче при първия си опит за зимно изкачване на най-опасния според експертите връх в света.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.