Хеликоптер го транспортира към Скарду

Тялото на Атанас Скатов е открито и хеликоптер на пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду, съобщи в Twitter специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides. В хеликоптера е годеницата на Скатов, която е била с него в Базовия лагер.

Смъртоносният К2 – върхът, който отнема живота на всеки четвърти катерач

Скатов изчезна в подножието на К2. Той е паднал на връщане от Лагер 3, след опит да атакува втория по-височина връх в света. 

Атанас Скатов изчезна в подножието на К2 (ВИДЕО+СНИМКА)

Пакистанските власти са уведомили за инцидента външното ни министерство по дипломатически път чрез посолството ни в Пекин. Тялото на Атанас Скатов в момента се транспортира към най-близкия град в Северен Пакистан. 

НА ВЪРХА: Алпинистът Атанас Скатов покори досега девет осемхилядника

 

 

Българското МВнР и пакистанското правителство изказаха съболезнования на близките на Скатов.

На 5 февруари 2021 г. около 11:20 ч. местно време сънародникът ни е паднал по време на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер заради скъсване на въже. Екип от шерпи е издирвал изчезналия катерач. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера "Ecurell" на пакистанската армия, като единият от тях го е открил в безжизнено състояние в района на Пайджу, Пакистан. МВнР е в контакт с близките на Скатов и оказва съдействие по случая.

Скатов е пристигнал благополучно в Лагер 3 вчера около 18.30 ч. Атаката на върха трябвало да започне към 23 ч., но била прекратена заради силен вятър, съобщават от екипа на Скатов в социалните мрежи.

Атанас Скатов се завърна в България, покорил три осемхилядника за един сезон

На връщане към Базовия лагер въжето на Скатов се скъсало. Данни от GPS тракера му показват, че е паднал от близо 400 м.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Атанас Скатов! Поклон пред паметта му!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.