Трима алпинисти са в неизвестност вече 30 часа

Трима алпинисти под връх К2 в планината Каракорум са в неизвестност вече 30 часа. Според Facebook пост на един от шерпите повече от 30 часа няма новини от още трима алпинисти, тръгнали да покоряват върха.

КАДРИ ОТ ДРОН: Смъртоносният К2, който отнема живота на всеки четвърти катерач (ВИДЕО)

„Би било цяло чудо, ако те оцелеят. За съжаление условията в момента са доста тежки. Зима е, при това доста студена зима”, разказа Тенешар Гурагай.

• Army's Helicopter made a search flight almost up to 7000m and returned back to Skardu, unfortunately, they can not...

Публикувахте от Chhang Dawa Sherpa в Събота, 6 февруари 2021 г.

Алпинист: Човешка грешка отне живота на Скатов

Изчезнали са Джон Снори, Али Садпара и Хуан Пабло Мор. Тримата, заедно със сина на Али – Саджит, тръгват към върха от Лагер 3 на 5 февруари. Около обяд съобщават, че четиримата са заедно в района на „Гърлото на бутилката”. Саджит се връща в Лагер 3 заради проблем с кислородната бутилка. Днес той успешно е достигнал Лагер 1, където двама шерпи са приготвили храна и са му помогнали.

Времето в планината остава лошо. Пакистанското правителство изпрати хеликоптер, който да търси изчезналите алпинисти, но заради неблагоприятните метерологични условия се е наложило акцията да бъде прекратена.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е