Известен е с това, че е по-труден за изкачване дори и от Еверест

Освен че е вторият най-висок връх в света, К2 е и вторият най-опасен. Известен е с това, че е по-труден за изкачване дори и от Еверест.

Откриха тялото на Атанас Скатов

Няма лесен маршрут за покоряването му. Движението по пътеките към него често е затруднено от лавини, стръмни скали и пропукващ се лед, който може да се разпадне под краката ви на всяка стъпка.

Смъртността също е изключително висока – на всеки четирима, които атакуват върха, един загива.

 

 

Атанас Скатов изчезна в подножието на К2 (ВИДЕО+СНИМКА)

Върхът е открит през 1856 г. от европейска изследователска експедиция, ръководена от Хенри Хавершъм Гудуин-Остин. Името К2 е дадено от члена на експедицията Томас Монтгомъри, тъй като върхът е бил вторият, забелязан в Каракорум. Останалите, открити от експедицията върхове, са получили имена K1, K3, K4 и K5, които последствие са заменени с имената Машербрум, Броуд пик, Гашербрум II и Гашербрум I.

 

 

Непалски алпинист изкачи 14-те осемхилядника за 190 дни (ВИДЕО)
 
Първото изкачване на К2 е осъществено на 31 юли 1954 г. от италианците Лино Лачедели и Ачиле Компаньони. Първата жена, изкачила К2, е полякинята Ванда Руткевич. На 31 юли 2014 г. в 9.00 ч. сутринта местно време Боян Петров изкачва успешно върха и така става първият българин, покорил страховития К2.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.