Сред тях има и защитени птици

Смъртоносни примамки убиват птици и животни край Черноморец, алармират ловци. Защитени видове грабливи птици, диви животни и ловни кучета са станали жертва на примамки от сурово месо, поръсено със смъртоносен бял прах.

На отровата, разпръсната на десетки декaри площ, ловната дружинка се натъкнала по време на последния си групов лов. Полицията вече работи по случая.

Отрова за животни край детска площадка

В края на януари, по време на лов за диви животни край Черноморец, изчезнало едно от кучетата в дружинката. Ловците го открили мъртво, недалеч от примамка. „На 23-ти януари след приключване на гонката в дерето на местност „Ябълките” изчезна едно от нашите кучета. При претърсване го открихме умряло на около 15 метра от купчинка с бяло прахообразно вещество”, каза Стоян Маринов, който е председател на ловната дружинка в Черноморец.

На метри от смъртоносните примамки ловците открили и загинали птици

„На мястото е имало и два мишелова, които са защитени. Открити са отровени чакали и лисици. Не мога да допусна как някой може да направи нещо такова”, посочи Невен Каравасилев – председател на Сдружение на ловци и риболовци "Лебед" .

„В петък разхождах кучето. Изведнъж започна да трепери, излезе му пяна от устата. Припадаше няколко пъти, после се съвзе и в неделя като открихме това нещо разбрахме, че е от отровата”, коментира ловецът Малин Николов.

Отрова по улиците на Бургас: Кой избива бездомните животни?

В следващите дни ловците открили примамки с отрова на още поне 5 места в землището на Черноморец.

„Нашите съмнения са към земеделски производители и животновъди, които слагат отрови с цел унищожаване на хищниците - вълци и чакали”, каза Невен Каравасилев.

След сигнал в полицията, вече е образувано досъдебно производство. „Своевременно всички фермери и животновъди в района са предупредени от полицейските служители”, заяви Цветелина Рандева.

Ловците са притеснени, че поръсената отрова поразява не само животни в момента, но и почвата за години напред. „Защото там, където изникне дори трева, гъба или някаква растителност, след десетки години се отравя дори и животно да пасе от тази трева”, коментира ловецът Иван Иванов.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.