Според тях нямало достатъчно време, за да вземат информирано решение

Едва 15% от анкетираните родители са дали съгласие децата им да бъдат тествани за коронавирус. Въпреки слабата активност, здравните власти не се отказват от изследването на учениците.

„Разбрах в понеделник в 10:30 ч. и до 12.00 ч. трябваше да отговоря с „да” или „не”. Нямах време да взема решение и второ не получих никаква информация за това как ще се вземат тестовете, как ще се използват данните”, коментира майката Мая Цанева.

COVID огнища в производствена фирма и две детски ясли в Сливен

Здравният министър призна, че е допусната грешка при представянето на информация от властите.

„Не сме подали правилно информацията към тях или не сме били разбрани”, каза проф. Костадин Ангелов.

По погрешка анкетата стига и до родители на деца в детските градини. Здравните власти обясняват, че тестването е планирано само за учениците от 1 до 12 клас и няма да се прави в детските градини. То не е задължително, а пробата ще се взима от медицинско лице, при създадена от РЗИ организация.

„Трябва да се тестват може би 70%, за да може да преценим каква е ситуацията в класа”, каза Грета Ганчева, директор на Дирекция "Приобщаващо образование" към МОН.

 

 

Дали ще се направи втори опит за информационна кампания не е ясно. Не е ясно и колко трябва да са съгласните. Все още няма отговор и на въпроса колко често трябва да бъдат тествани децата.

„Ще преценим дали да бъде еднократно или ще бъде периодичен акт, който ще правим ежеседмично или както преценят медицинските власти”, каза още Ганчева.

351 педагози са ваксинирани в област Велико Търново

Според проф. Радостина Александрова е трудно да се каже какъв ще е ефектът от правенето на антигенни тестове на учениците. 

„Няколко часа заедно и дори само едно дете да е инфектирано може да доведе до заболяване и на други деца. Няма как да разчитаме само на тестовете, както няма как да разчитаме само на маските или само на дистанцията, но всички мерки взети заедно във всички случаи помагат”, каза вирусологът.

До момента е слаб интересът и на учителите към антигенните тестове. Подложили са се 30%.

Репортер: Василена Гръбчева

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.