Все още не е ясно кой носи вина за случилото се

Първо пред NOVA говори бащата на починалото след токов удар 16-годишно момче и жената, повикала Спешна помощ след инцидента. Детето загина, след като стъпи върху шахта на оживено място в центъра на София, по която е имало ток. По думите на бащата трагедията се е разиграла за секунди.

В деня на трагедията Снежан и синът му Шукри чистили магазин в района на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“. 

„Момчето беше пред мен, прибирахме се. Имаше затрупани две шахти, от които не се виждаше, че излизат кабели. Детето падна на колене и после по лице. Каза: „Татко, татко”. Това бяха последните му думи. Отидох, за да видя какво му се случило. Когато започнах да го дърпам, и мен ме удари ток. Той нямаше никакви болести, беше много здрав”, разказа бащата Снежан.

Помислил, че на детето му прилошало. „Когато изтичах, за да го вдигна, ме удари и мен ток. Разбрах, че има нещо нередно. Освен от тока, от какво ще падне синът ми”, добави още бащата.

Той обясни, че синът му не е пипал нищо. Добави, че ще изиска запис от камерите в района, за да се установи откъде е минал и на какво е стъпил. На помощ се притичат и случайни минувачи.

„Спряха на самия светофар - жени и мъже. Започнаха да ми помагат. Когато издърпаха мен и сина ми, и тях започна да ги удря ток”, спомня си Снежан.   

Той и съпругата му имали пет деца. Шукри бил най-големият. „От парче месо да го гледам и накрая да го изпусна от моите ръце”, споделя Снежан. Родителите искат да наемат адвокат и да съдят виновните за смъртта на детето им.

Трагедията се случва по обед пред очите на много хора. Екип на NOVA успя да разговаря и с жената, която предпочита да не показва лицето си, повикала Спешна помощ. Минути след 12:30 ч. тя пътува по столичния булевард „Акад. Иван Евстатиев Гешов“. Спира на червен светофар.

„Бях първа кола на светофара. Видях тяло, проснато на земята, и мъж, който го теглеше и крещеше”, разказва тя.

Жената слиза от колата и подава сигнал на 112. Разбира от бащата, че детето му вероятно е ударено от ток. „Крещеше, че има ток и предупреждаваше тези, които пресичаха, да не минават, а да заобикалят”, описва случилото се жената. 

Бащата започва да прави сърдечен масаж. Случайни минувачи също помагат. Не всички обаче се приближават - от страх. „Гледах, за да мога да реагирам и да видя откъде мога да мина, за да окажа помощ, но нищо не се виждаше. Само един счупен ограничител, кабели - не”, добави тя.

Към момента една от версиите е, че момчето се е хванало за металния парапет, друга, че е стъпило върху уличната шахта. 

От шахтата, на която се предполага че е стъпило 16-годишното момче, излизат кабели. Закрепени са за металния парапет със свински опашки и стигат до близкия стълб. От него те са насочени към павилионите на тротоара.

От Район „Триадица” отричат да имат вина за случая. „Това навява за неправомерни действия. Чии са ще установят органите на реда. Тече разследване. Не можем да обвиняваме никого в момента”, заяви зам.-кметът по строителството на Район „Триадица” Христо Вълчанов.

Младеж почина след токов удар в София

Красимир е един от наемателите на павилион, разположен именно на територията на болницата. По думите му, шахтата на тротоара била отваряна преди дни. „От хора, които са били с униформа. Или са от енергото, или от столичното, или са случайни. Не мога да обвиня никого, но е ровено в шахтите”, смята наемателят.

След смъртта на детето въпросът кой е отговорен за случилото се продължава да стои. Дружества и институции си прехвърлят отговорността. Прокуратурата започна разследване, здравният министър и столичният кмет също разпоредиха да бъдат направени различни проверки.

От ЧЕЗ заявиха, че са извършили проверка по случая. Установили, че шахтата не е тяхна собственост. „Дружеството няма свои кабели във въпросната шахта. Мрежата ниско напрежение на компанията преминава от другата страна на бул. „Акад. Иван Евстатиев Гешов“, се посочва в позиция на компанията.

Уточняват, че при тях през 2011 г. е постъпило искане за присъединяване на обект - павилион, който е присъединен със статут „преместваем обект“, в съответствие с действащата нормативна уредба.

„Точката на присъединяване е най-близкото възможно място от мрежата на дружеството, където се монтира и електромерът. Съгласно Закона за енергетиката, съоръженията след електромера се изграждат от клиента и са негова собственост. Ангажимент на клиента е и поддръжката на съответните съоръжения“, допълват от ЧЕЗ. 

Софийската градска прокуратура съобщи, че води разследване по образувано досъдебно производство за причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност.

Установено е, че момчето е пострадало непосредствено до уличната шахта на бул. „Иван Гешов“ №15. На мястото на инцидента е открит усукан проводник, представляващ източник на повишена опасност.

Аутопсия на тялото на момчето доказала, че смъртта е настъпила вследствие на остра сърдечно–съдова и дихателна недостатъчност. Установени са охлузвания по пръстите на двете ръце и лявото коляно, както и кожни промени по долните крайници с вид на термично въздействие.

СЛЕД ИНЦИДЕНТА В СОФИЯ: Разследват неправилно захранване на частен обект

Обвинението уточнява, че разследването по случая е в начален етап. Предстои изискване на множество документи от различни институции, които имат отношение – Столичната община, Община „Триадица“, ЧЕЗ, ръководството на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, търговец, ползващ павилион в непосредствена близост до местопроизшествието, разпити и други действия по разследването.

„Шахтите са на дружествата, те се поддържат от тях. Дали влиза в техния актив, или не, това не мога да кажа. Това е предмет на разследването. Докъде стига кабелът, накъде отива - това също не значи, че по трасето някой е виновен. Говорим за евентуални неправомерни действия”, коментира зам.-кметът по строителство на Район „Триадица” инж. Христо Вълчанов.

Разпоредиха проверка заради трагичния инцидент в близост до УМБАЛ „Св. Иван Рилски“

По-рано през деня министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и столичният кмет Йорданка Фандъкова разпоредиха спешни проверки след инцидента.

Злополучният кабел достига обаче до павилион, който според управата на Район „Триадица”, е на територията на многопрофилната болница „Иван Рилски“. 

От лечебното заведение също излязоха с позиция: „Електрозахранването на болница „Свети Иван Рилски” се извършва от два трафопоста, които се намират на територията на Болничния комплекс – във вътрешния двор на Инфекциозна болница и в сутерена на сградата на Националния център по обществено здраве и анализи”, уточняват те.

„УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ няма касателство към други източници на електрозахранване“, допълват от болницата.

Болница "Свети Иван Рилски" с коментар за инцидента с 16-годишното момче

Кметът на Район „Триадица” Димитър Божилов сформира работна група от експерти, която днес извърши оглед на мястото на инцидента. Най-важните констатации от проверката са следните:

„В шахта, разположена в близост до светофарната уредба на мястото на инцидента са изведени подземно два електропреносни кабела. Тези кабели са поставени надземно в близост до шахтата и прокарани по тръбно-решетъчно ограждение и уличен стълб до два частни търговски обекта:

- Първият търговски обект, разположен на общинска територия и свързан с единия от двата кабела, не функционира и няма схема за поставяне.

- Вторият търговски обект, свързан с оголения кабел, който най-вероятно е причинил токовия удар, е разположен на територията на двора на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ ЕАД. Този обект не е функционирал към момента на проверката, извършена днес, 15.02.2021 г. Съгласно наличните данни в районната администрация, този обект се стопанисва от търговско дружество, регистрирано в търговските регистри на общината като функциониращ обект от 2016 г. Обектът се експлоатира в двора на болничното заведение въз основа на договорни правоотношения, сключени между дружеството и болницата през 2016 г.”, става ясно от разпространена позиция. 

От Район „Триадица” обясняват, че по отношение на този обект е водена преписка за узаконяване, но и за премахване. „И двете са приключили с изискване за информация от областна управа и болничното заведение, заявено от районната администрация през м. май, 2019 г., по което до днешна дата няма отговор”, обясняват в позицията си.

По първоначални данни, заявяват от Район „Триадица”, четири от петте търговски обекти в района на инцидента са били захранени с електричество от захранващ кабел, прокаран под бул. „Акад. Иван Гешов“. Проверката показала, че при премахването на стълб през 2018 г. е била извършена и манипулация на кабелите към търговските обекти, прокарани по настоящото трасе.

Към този момент - основната версия остава неправилно захранване на частен обект. Става дума за един от павилионите на тротоара. След трагедията няколко души поставиха цветя на мястото на инцидента.

Припомняме още един такъв инцидент от София, при който трудно се установи кой е виновен.

На 3 май 2005 година 34-годишният Веселин Маринов загина след токов удар от фонтана на столичния площад „Славейков”. Като причина за смъртта му беше посочена изгнила изолация на проводниците, които захранват с ток помпата и осветлението на фонтана.

Подсъдими за смъртта на мъжа бяха трима души. В крайна сметка делото приключи с един осъден. През 2011 г. Върховният касационен съд призна за виновен единствено Васил Каменов, който е изпълнителен директор на пазари „Теменуга”. Окончателното решение  - 1 000 лева глоба.

Останалите двама, също на административни длъжности, бяха оправдани на всички инстанции. Фонтанът убиец беше пуснат отново в действие 14 години след смъртния случай.

Репортери: Вероника Димитрова, Владислава Тричкова

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.