Това откри екипът ни, в близост до мястото, на което загина младеж

Проверка на NOVA установи поредно място по улиците на София, по което протича ток. То се намира в непосредствена близост до шахтата, върху която стъпи загиналото в неделя 16-годишно момче.

„Уредът показа, че протича ток. Достатъчно силен е”, каза инж. Йовко Раканов, преподавател по електротехника и електроника. 

Напрежението е от кабел, който захранва павилион в близост. 

ЕКСКЛУЗИВНО: Детето, ударено от ток, издъхнало в ръцете на баща си (ОБЗОР)

Междувременно, близо 48 часа след трагедията с младежа, няма институция, която да поеме отговорност за случилото се. 

„Единият вариант е шахтата да е на телекомуникационните компании, другият е да е на електроразпределително дружество или на уличното осветление”, посочи инж. Раканов.

 

 

Той обясни, че по шахтата, която стана причина за смъртта на момчето, има следи от ръжда. „Това означава, че може би е текъл ток и се е образувал електрохимичен процес. Тази ръжда е характерна точно за такъв процес. Съседната шахта е абсолютно чиста по ръба”, добави инж. Раканов.

СЛЕД ИНЦИДЕНТА В СОФИЯ: Разследват неправилно захранване на частен обект

Експертът посочи версия за случилото се: „Стъпваме с мокър крак със солена вода, защото е пръскано, и токът протича”.

Според него проблемът е съществувал седмици наред. „Възможно е някой гражданин да е усетил гъделичкане, когато е пресичал, но просто да не му е обърнал внимание”, каза още инженерът.

Повече гледайте във видеоматериалите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.