Близките на младежа са готови на протест, ако не бъдат открити виновните

Серия нарушения в търговските обекти край мястото, където загина 16-годишното момче, установи проверка, извършена от Район „Триадица”. Оказва се, че част от павилионите е  трябвало да бъдат премахнати, а при други разположението на кабелите е било променено преди три години.

СЛЕД ИНЦИДЕНТА В СОФИЯ: Разследват неправилно захранване на частен обект

Вече е сформиран екип от следователи, който ще разследва причините за смъртта на непълнолетното момче. През целия ден се извършваха разпити на свидетели. Иначе и днес институциите не изясниха помежду си отговора на въпроса кой е виновен за случилото се. 

Това доведе до проверка на павилионите, които виждате тук, от Столичната община. Изводът е, че нито един от тези обекти няма право да функционира, заради документални несъответствия. Четири от петте павилиона преди 3 години са били захранени с ток с чрез кабели по въздуха, но след премахване на стълб, са били прекарани под земята. 

Един от търговските обекти, свързан с въпросните електрически кабели от шахтата, не е работил, но и няма разрешително за поставяне и изобщо не трябва да е на това място. Друг от павилионите в съседство, към който води оголения и опасен електрически кабел, е бил в процедура, както за узаконяване, така и за премахване.

По абсурдния случай преди две години е потърсено становище от областната управа на София и болничното заведение, с което павилионът е имал сключен договор, но до краен резултат така и не се е стигнало.

Междувременно от общината излязоха с предварителни резултати от проверката си. Според тях два от обектите, които са на територията на болница Свети Иван Рилски, са поставени незаконно, защото не са откритии документи за експлоатация.  Останалите три, които са на тротоара непосредствено до шахтата, нямат одобрени проекти за захранване с ток.  

След започналата днес проверка се оказа, че четири от общо петте павилиона в района на болница „Св. Иван Рилски“ са затворени. А в единствения отворен павилион разговаряме с Маглена, която работи от три години. Показва ни и документите, с които е издадено разрешение за експлоатация на павилиона.

Така - законно присъединени или не, обектът плаща сметки за ток. В позиция до NOVA от ЧЕЗ обясниха следното -  обектите пред болница „Св. Иван Рилски“ са декларирали, че отговарят на изискванията за безопасност. В момента временно е спряно електрозахранването на три от тях. Проверката на институциите продължава, а близките на загиналото момче са категорични, че са готови на протест.

Бащата на убитото от ток момче: Версията с мокрите обувки е абсурдна

„Не е справедливо това, да не се оправят шахтите и снощи гледам по интернет се говорят глупости, че са му били мокри краката. Е, той какво трябва да направи? Да излети във въздуха ли? Би трябвало да намерят виновните. Не трябва да оставят нещата така”, коментира бащата на момчето - Снежан.

 

 

Ако няма наказани, роднините са готови на протест. „Те самите си търсят оправдание и бягат от задълженията си. Това е абсурдно! Те са го убили! Искаме само да признаят грешките си. Той така или иначе вече е загинал. Но поне да признаят кой е извършителят”, посочи братовчедката на младежа - Славка.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Още ток тече по улиците на София (ВИДЕО)

Инженер Йовко Раканов демонстрира на място какво точно може да се е случило.

„Стъпваме с мокър крак, като по него има и солена вода, защото е пръскано със сол до пешеходната пътека. За да се стигне до фатален инцидент, трябва някъде токът да се оттече към нула или към земя”, разясни експертът.

 

 

След като вчера шахтата беше обезопасена, днес по нея не тече ток. Но следите все пак остават.

„Ръждата показва, че тук може би е текъл ток и е образувал електрохимичен процес. Тази ръжда е характерна точно за такъв процес, когато има протичане на ток. Съседната шахта е абсолютно чиста по ръба”, добави инж. Раканов.

Експерт за трагедията в София: Недопустимо е кабели да минават по оградата (ВИДЕО)

Проверката на NOVA установи още, че ток продължава да тече по открити кабели по софийските улици, само на няколко метра от мястото на инцидента.

„Ако щракнем ампер клещите, ще видим, че през кабела протича ток със сила три ампера. Това е достатъчно, ако има нарушение в изолацията на кабела и някое дете пипне тази нарушена изолация и заземения стълб, да се стигне до подобен случай”, категоричен е инженерът.

Той уточни, че за да спре да работи сърцето, е нужен само около 0,1 ампер.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.