След последния снеговалеж питейната вода е със завишен показател "мътност"

При необходимост, когато е мътна видимо с просто око, водата от централното водоподаване в Търговище да се преварява за питейни цели или да се ползва бутилирана. Това препоръчват от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ с профилактична цел и за успокоение на потребителите.

Забраняват за пиене водата в две хасковски села

След последния снеговалеж питейната вода до крайния потребител е със завишен показател "мътност", уточняват здравните власти. Няма данни за влошаване по микробиологични показатели.

ВиК -Търговище, след съгласуване с Инспекцията, е предоставило официална информация на сайта си. От страна на Здравната инспекция са дадени указания за засилено обеззаразяване на водата, което би могло да доведе до мирис на хлорни препарати. Становището на РЗИ е, че няма създадена ситуация за притеснение oт гражданите за тяхното здраве.

РЗИ: Водата от язовир „Тича" да не се ползва за пиене и готвене

За да се постигне яснота защо има различия в наблюдаваните стойности на показателя "мътност" в населените места от област Търговище и област Шумен, чийто основен водоизточник е язовир "Тича", от РЗИ след правят и уточнение. Според тях "основен фактор за по-ниските стойности на показателя в Търговищка област са дължината на водопресносната мрежа, преминаването й през микросита и престояването на суровата вода в ретензионни водоеми, където се утаяват суспензираните частици".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Редактор: Росана Манева