Справката може да са направи по регистрационния номер на автомобила и ЕГН на собственика или ЕИК

На сайта www.bgtoll.bg шофьорите и собствениците на моторни превозни средства могат да проверят имат ли електронни фишове за неплатени пътни такси - е-винетка или тол. Това става чрез бутона "Проверка за нарушения", а системата предоставя информация за съставени електронни фишове, актове за установяване на административно нарушение и информация за платени компенсаторни такси, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

При преминаване през камерите на тол системата на автомобил без платена пътна такса нарушението се заснема от камерите на електронната системата за пътно таксуване. До 23.59 ч. в деня на установяването му служители в Центъра за верификация на нарушенията сверяват постъпилите данни, за да се изключи възможността за некоректно издадени електронни фишове.

Проверява се дали категорията на превозното средство и неговият регистрационен номер са правилно разпознати от системата, след което нарушението се регистрира и вече е видимо за проверка в системата.

Винетките на над 80 000 автомобила изтичат през януари и февруари

Справката може да са направи по регистрационния номер на автомобила и ЕГН на собственика на превозното средство или ЕИК, ако автомобилът е регистриран чрез юридическо лице. Проверка е възможна и по номера на връчения електронен фиш като се посочи ЕГН или ЕИК на собственика.

При установено нарушение системата показва датата и часа на извършването му, регистрационния номер на превозното средство, както и стойността на компенсаторната такса, която собственикът може да заплати, за да не бъде санкциониран с по-голяма глоба. Системата дава информация и за точното местоположение на камерата, регистрирала нарушението.

Над 220 хил. годишни електронни винетки изтичат на 1 февруари

При движение по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса - електронна винетка или тол такса, както и при грешно декларирани данни за превозното средство, на нарушителите се дава възможност да платят компенсаторна такса в 14-дневен срок от установяването на нарушението, напомнят от пътната агенция.

По този начин собственикът или шофьорът на превозното средство, с което е извършено нарушението се освобождава от административно-наказателна отговорност. Нарушителите се санкционират от контролния орган агенцията, чрез електронен фиш, който се обработва и издава в отсъствието на водача, или на пътя в момента на установяване на нарушението от специализираните екипи на националното тол управление.

Електронният фиш е документ за наложена глоба за движение по републиканската пътна мрежа без платени пътни такси, установено чрез стационарните контролни рамки. Той се издава на собственика на превозното средство, вписан в документите за неговата регистрация. В 14-дневен срок след получаване на електронния фиш, нарушителите също имат право да платят компенсаторна такса, за да избегнат по-висока санкция и прекратяване на административно-наказателна процедура. Размерът на компенсаторните такси зависи от типа на превозното средство.

Как винетка за автомобил се превърна във винетка за ремарке

Ако не платят компенсаторна такса, на нарушителите се налага акт за установяване на административно нарушение и глоба от 300 лева за леките автомобили и от 750 до 3000 лв. при тежкотоварни превозни средства над 3,5 т в зависимост от масата на превозното средство и броя оси.

Компенсаторна такса може да се плати и по банков път, като в платежното нареждане се посочва номерът на електронния фиш.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.
Източник: БТА