Те искат справедливост и оставката на столичния кмет

Блокада на улица и жп линия и искане за оставка на столичния кмет Йорданка Фандъкова. Така близките и роднините на загиналия от токов удар 16-годишен Людмил протестираха срещу прехвърлянето на топката между институциите за смъртта на момчето.

След погребението жителите на квартал „Факултета” се събраха на протест и блокираха за кратко основната улица и жп линията София-Перник. А след намесата на полицията хората освободиха движението, но настояха да получат справедливост.

Първа оставка след фаталния инцидент с 16-годишния Людмил, убит от токов удар (ВИДЕО)

А по-рано през деня бе подадена и първа оставка след трагичния случай. Главният архитект на район „Триадица” Иван Шишков си тръгва от поста, заради неправомерно захранен с ток павилион.

За оставката съобщи кметът на район "Триадица". Главният архитект не беше на обявената пресконференция. На нея стана ясно, че той се оттегля като морален акт. Иван Шишков заема поста като главен архитект на "Триадица" от 2008г. Причината за оставката е служебната бележка, чрез която един от павилионите е получил разрешение да получава ток. Именно незаконният кабел от нея стана причина за смъртта на момчето. 

Продължава разследването на инцидента с убитото от токов удар дете

Главният архитект на район „Триадица” бил в отпуск, когато един от павилионите получил разрешение да се захранва с ток незаконно. Със служебна бележка. Екип на NOVA потърси управителя на фирмата, който е посочен в служебната бележка. Не успяваме да се свържем по телефона, а на адреса на една от фирмите му екипът говори с жена, която не отваря вратата и твърди, че там няма офис. 

 

 

Въпреки, че са обявени за незаконни, два от петте павилиона на тротоара са плащали наем на общината. Той е бил 300 лв. на месец, без ДДС. Относно твърдението на Столичната община, че е изискана информация за незаконните обекти с 6 писма в последните месеци, но отговор не е бил получен, кметът на район „Триадица” твърди, че са отговорили. Незаконните павилиони не били споменати в тях.  

Хвърчаща бележка и незаконен кабел - в основата на инцидента с убитото от токов удар дете (ВИДЕО)

От Столичната община отговориха, че в едно от писмата се настоява за проверка на павилионите с изтекли разрешителни. Към тях спадали и тези в района на инцидента. Междувременно от „Триадица” потвърдиха, че през последните седмици, шахтата е отваряна многократно. 

С искане за справедливост, след погребението на Людмил днес, близките му се събраха на протест.  Проверките по случая продължават. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.