Кметът на София Йорданка Фандъкова представи резултатите от проверката след нелепия инцидент

"Пред паметта на Людмил и пред близките му дължим много ясни отговори. Всички обстоятелства около този фатален инцидент трябва да бъдат изяснени. Трябва да бъдат разкрити конкретните отговорници, чиито действия или бездействия доведоха до смъртта на едно невинно дете. Веднага след случая разпоредих проверка, която приключи". Това заяви на брифинг по повод трагичната смърт на 16-годишния Людмил кметът на София Йорданка Фандъкова. 

"Кабелът, за който се смята, че е причина за трагедията, води до един от обектите на територията на болница "Свети Иван Рилски". Този кабел е поставен напълно незаконно, но за обекта има сключен договор с ЧЕЗ за предоставяне на електроенергия", заяви столичният градоначалник.

В трите преместваеми обекта на тротоара, както и в два павилиона на територията на болницата, са открити пропуски и нарушения. Нито един от тях няма удостоверение за въвеждане в експлоатация, съобщи още кметът на София. Изисквана е информация за незаконните обекти с 6 писма в последните месеци, но отговор не е бил получен.

Договорът с ЧЕЗ за присъединяване на единия павилион към мрежата пък бил сключен "на базата на една хвърчаща бележка" от 2011 г. Тя е подписана със запетая от главния архитект на район "Триадица". 

СЛЕД ИНЦИДЕНТА В СОФИЯ: Кабели с ток по дърветата край детска площадка

"Очаквам и вярвам, че проверката ще бъде направена бързо, за да бъдат установени конкретните виновници. Имаме подавано напрежение, без да са налични никакви документи за въвеждане в експлоатация, т.е. обектът е напълно незаконен", поясни Фандъкова. И допълни, че Общински строителен контрол вече е издал предписание за незабавно премахване на обектите.

„При проверката, която направихме в ЧЕЗ, стана ясно, че обектът е свързан със служебна бележка. Такова чудо в Закона за устройство на територията няма. Служебна бележка се приравнява на бележка за баня. Това е пълен абсурд!”, коментира главният архитект на София Здравко Здравков.

„С въпросната бележка човекът е подал заявление към ЧЕЗ. Оттам са му казали, че ще се присъедини от страната на "Хиподрума", в блок 120 към съответния електромер. Човекът си занася договора и си опъва един кабел през тръбоканалната мрежа, собственост на "Улично осветление", в която минават слаботокови кабели. Това е още едно голямо нарушение – в такава мрежа се пуска кабел с високо напрежение”, допълни Здравков.

Серия нарушения на мястото, където токов удар уби дете

„Хората, които са позволили да подпечатват документация, да издават служебни бележи, да подвързват обекти, които не са въведени в експлоатация, трябва да понесат своята отговорност”, категоричен бе архитектът.

„Виновен е този, който е позволил да се пусне електрозахранване на обект, невъведен в експлоатация. Вторият виновен е физическият извършител, който е положил незаконно кабела в тръбопреносната мрежа и е позволил да се случи този нелеп инцидент”, каза той.

„Възложила съм изграждане на система от датчици, която да се следи и при нерегламентирано отваряне на шахта, да може да се реагира веднага. Ще започнат с 4000 шахти на светофарни уредби и ангажиментът ще бъде екипите да реагират 24 часа в денонощието”, коментира Йорданка Фандъкова.

Шахтата-убиец е била проверявана последно за нередности в края на 2020 г. А през юли 2019 г. за последен път от нея са били премахвани незаконни кабели.  „На абсолютно същото място, в рамките на извършвана реконструкция на светофарната уредба, са отстранени абсолютно всички незаконни кабели”, каза  Димитър Петров от Центъра за управление на трафика.

По-късно от ЧЕЗ отговориха на обвиненията за незаконно прокарано електричество. 

В изявление до медиите от дружеството казват, че „спомената няколко пъти служебна бележка представлява официален документ, издаден от Столична община, район „Триадица”. В документа било уточнено, че е издаден да послужи през ЧЕЗ.

„Подпис със запетая означава, че документът е подписан от упълномощено лице, което има право да подписва от името на институцията и това обстоятелство се потвърждава от поставения печат. В документа е уточнено, че е издаден, за да послужи пред ЧЕЗ. Той удостоверява, че павилионът вече е бил поставен на посоченото местоположение и е съществувал преди датата на издаване на документа. Същото е декларирано от клиента при подаване на искането за присъединяване. ЧЕЗ Разпределение не е компетентен орган, който да извършва проверка на издадените от общината удостоверителни документи и законността на обектите. Наличието на този документ показва, че обектът следва да е поставен при спазване на всички изисквания, в противен случай общината не би трябвало да удостоверява неговото поставяне, а напротив – при сезирането за издаване на документа – да издаде заповед за премахването му", се казва още в позицията.

„Фактът, че от 2011 г. досега в дружеството не е постъпвала заповед за премахването му, респективно – за преустановяване на електрозахранването, води до извода, че този обект е приеман от общината за законосъобразен”, допълват от ЧЕЗ.

На този фон близки на починалия Людмил се подготвят за утрешното му погребение. „След погребението на сина ми, няма да оставя нещата така. Събираме се българи от всички махали, защото всички имат деца. Ако не беше синът ми, щеше да бъде дете на някой друг. Нека да намерим виновните, да не се крият, да не си побутваме под бюрата пари”, каза Снежан - бащата на починалото момче.

СЛЕД ИНЦИДЕНТА В СОФИЯ: Разследват неправилно захранване на частен обект

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.