Румен Бахов проверява вашите сигнали за кабели по улиците

NOVA получи лавина от сигнали за опасни кабели по улиците след трагедията с убитото от токов удар 16-годишно момче в столицата. Част от това, което ни изпратихте, показахме вчера в Новините на NOVA. Оказа се, че ток тече на много места – оживени тротоари и пешеходни пътеки.

Вълна от сигнали за необезопасени кабели из цяла София

Румен Бахов тръгна по следите на един тези сигнали, отново в район „Триадица” – в градинката до баня „Мадара”, където има и детска площадка. На едно от дърветата, по които се катерят деца, са усукани кабели, по които тече напрежение. Инж. Раканов измери, че по кабелите тече ток от 6 ампера. Това, според него, означава, че токът захранва даден обект. Оказа се павилион. Ако кабелът се скъса, може да се получи т. нар. крачно напрежение. 

Серия нарушения на мястото, където токов удар уби дете

„В началото на градинката видяхме стълб, който е направен според правилата. Оттам нататък кабелът започва да минава по дърветата”, посочи инж. Раканов.

Екипът на NOVA откри и друго място в градинката, където има „безплатен ток”. На това място е разположено табло, което се намира опасно близо до детската площадка и ежедневно около него играят деца, които могат да хванат кабелите. От район „Триадица” към момента отказват коментар.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.