Зрители на NOVA сигнализираха за рискови светофари и пешеходни пътеки в столицата

След трагедията - вълна от сигнали на редакционната ни поща за необезопасени кабели. Повечето от тях са от София, от оживени места като тротоари и пешеходни пътеки.  Проверка на NOVA установи и нов проблем на мястото на трагедията. На броени метри от шахтата уредите на специалистите засякоха нова опасност от токов удар.

Следователи разследват смъртта на удареното от ток момче, разпитват свидетели

 „Ако щракнем клещите, протича ток 3 ампера – достатъчно ако има нарушение в изолацията на кабела и дете пипне - да се стигне до подобен случай”, обясни инж. Йовко Раканов.

За да се стигне до фатален край са необходими едва около 0,1 ампера, обяснява специалиста. Според инженер Раканов проблемът е бил налице седмици наред.

Серия нарушения на мястото, където токов удар уби дете

„Може би някой гражданин е усетил гъделичкане, докато е пресичал, но не е обърнал внимание. Стъпваме с мокър крак, солен, стъпваме на фазата, за да се стигне до фатален инцидент, токът трябва да се оттече към 0 или земя”, поясни той.

 А веднага след фаталния случай с детето, редакционната ни поща беше залята от сигнали за необезопасени кабели - край детски градини, пешеходни пътеки, или преминаващи майки с колички. Зрители на NOVA изпратиха снимка на стърчащи жици, заснета на булевард „Александър Малинов” в Младост. Според тях ситуацията е такава отдавна. На място обаче откриваме друго - след като цели 2 години жителите на район „Младост” подават сигнали към отговорните институции, едва днес тези кабели са обезопасени.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Още ток тече по улиците на София (ВИДЕО)

С нас се свърза и майка на малко дете, с друг казус - кабели й пречат да мине с количката на детето по тротоар. Случайно или не, проблемът днес и тук се оказва вече решен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.