Според експерти спазването на дистанция е под въпрос

Част от изискванията на здравното министерство за организацията на изборите в пандемия могат да се окажат проблем. Това посочиха експерти пред NOVA. Според тях спазването на дистанция от метър и половина е под въпрос във всички фази на изборния ден. По нов начин трябва да се влиза и в тъмните стаички.

При какви мерки срещу COVID-19 ще гласуваме на изборите (ДОКУМЕНТ)

Малко повече от месец преди вота основните изборни секции - училищата, вече се подготвят да посрещнат гласуващите. Едно от изискванията е помещенията да са с отворени прозорци, а ако е студено, трябва да се проветрява на всеки час. В протокола от здравното министерство се препоръчва да се използват и различни входове и изходи в секциите.

Някои от мерките срещу коронавирус са добре познати - дезинфекция и маски. Ако избирател е дошъл без маска, комисията трябва да му я осигури. Предпазното средство ще се сваля за кратко пред членовете на секционните избирателни комисии. Целта е да се идентифицира избирателят. Членовете на комисията обаче нямат право да пипат личната му карта. Според изборните експерти проблем ще има при спазването на дистанцията.

„Всеки избирател, когато влезе да гласува, трудно ще се спази дистанцията от метър и половина, при удостоверяване на неговата самоличност, при полагане на подпис след гласуване и при пускане на бюлетината в кутията”, смята секретарят на РИК 23 - София Полина Витанова.

Кои партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Затова от изборните комисии ще настояват за плексигласови прегради.

„3 кв. метра може да се окаже проблематично осигуряване. Възниква проблемът как ЦИК ще гарантира, че всеки, който има право да присъства, реално ще присъства”, добави зам.-председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков.

По нов начин ще е разположена и тъмната стаичка. Зад гърба на гласоподавателите трябва да има стена, за да не се налага да пипат завеса. Помислено е и за химикалките.

„На всяка СИК ще бъдат предоставени около 50 броя химикали, за да могат да се сменят и дезинфекцират”, посочи още Витанова.

ЦИК отказа регистрацията на шест партии за парламентарния вот

Изборните експерти виждат проблем с дистанцията и при преброяването на бюлетините заради наблюдателите и застъпниците.

„Никой няма да се съгласи да остане отвън, понеже няма достатъчно пространство”, заяви председателят на Обществения съвет към ЦИК.

Препоръките на здравното министерство все още не са обсъдени от Централната избирателна комисия.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.