Четвъртата фаза на ваксинация у нас е вече в ход

Започна масовата ваксинация у нас. След заповед на министър-председателя Бойко Борисов в цялата страна, наред с първите 4 фази от имунизационния план, могат да се ваксинират и всички желаещи, които не попадат в определените групи.

В големите градове има голям интерес за поставяне на ваксини. В Бургас от 7 сутринта желаещи да получат доза от препаратите чакаха на опашка пред кабинетите.

Заради големия интерес бяха отворени и допълнителни пунктове. Така те стават общо 7 за града. Разкрити пунктове за ваксинация има и в Карнобат, Айтос и Поморие.

Зелени коридори и опашки за ваксини в големите градове (ВИДЕО)

Желаещи да получат ваксина срещу COVID-19 застанаха пред пункта в Бургас в ранни зори. Всеки от чакащите има своя причина да се ваксинира. „За да може да сме по-спокойни за нашето здраве и за здравето на нашите семейства”, коментира Ирена Добруджалиева.

„Трябва да се защитим по някакъв начин, вече ни омръзна да седим вкъщи”, коменитра Тодор Ковачев.

В кабинета на Онкологичния център в Бургас първо сутринта получиха втора доза от ваксината 60 учители и едва след това започна масовата имунизация. „Имаме 20 флакона, като всеки един от тях позволява да бъдат ваксинирани 10 пациенти”, заяви  д-р Теодор Попов.

Борисов: Спасението е армия от ваксинирани и преболедували с антитела (ВИДЕО)

Много от чакащите на опашката бяха пропътували разстоянието до Бургас от други населени места, като  Наталия Бондаренко, която е руски гражданин, но вече 7 години живее в Поморие.

Чакащи на опашката са убедени, че зеленият коридор е закъснял. „Трябваше да се започне от 65 години нагоре. В тази категория попадат и от първа линия, и от всяка линия”, коментира Тодор Ковачев.

Имунизирането с ваксината на AstraZeneca ще продължи и утре

От Регионалната здравна инспекция в Бургас увериха,че до края на следващата седмица  разполагат с над 7500 дози от ваксината на AstraZeneca, която ще бъде разпредерена между отделните общини в областта.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.