Част от тях вече ваксинират желаещите

Лични лекари в малките градове и селата очакват затруднения при транспортирането и съхранението на ваксините. Част от тях вече имунизират желаещите, а останалите се очаква да започнат от утре, ако са готови.

Д-р Дарин Шишманов е личен лекар на над 2000 пациенти. Част от тях живеят в селата на община Димитровград, други са настанени в бежанския център в Харманли. До момента едва 10% от пациентите му са заявили желание да се ваксинират.

Здравният министър разпореди организация за ваксиниране на хора извън приоритетните групи

„Проблем ще бъде не само готовността ни, а и снабдяването с ваксини. Хладилни чанти ще осигурим, транспортни контейнери ще осигурим. Въпросът е в предоставянето на ваксините в самите центрове”, казва тя.

Здравните власти обясняват, че не е нужно личните лекари да пътуват всеки ден до РЗИ, за да си набавят  ваксини.

„Ваксината на AstraZeneca се съхранява, ако флаконът е отворен, до 48 часа в хладилни условия от 2 до 8 градуса. Флаконът е за 10 лица, значи те трябва предварително да си направят организация колко лица в този ден могат да имунизират”, коментира д-р Снежана Иванова от РЗИ-Хасково.

Отново дълги опашки от желаещи да се имунизират (ВИДЕО+СНИМКИ)

Лекари в малките населени места се притесняват, че няма да се справят сами в случай на остра странична реакция след ваксинация. 

„Нашите възможности са ограничени. Не разполагаме с такова оборудване, с такива възможности, нито с екипи. Това, което може да направим, е най-първото - един-два медикамента, които се прилагат като спешна помощ”, казва доц. Любомир Киров – председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари.

От здравното министерство твърдят, че са дали всички необходими инструкции на личните лекари, за да започнат да ваксинират.

„Подготвени са, знаят какво да се прави, минали са съответните инструктажи”, заяви д-р Бойко Пенков - заместник-министър на здравеопазването.

Ангелов: Имаме готовност за разкриване на денонощни ваксинационни центрове (ВИДЕО)

Личните лекари в страната са 4300. Държавата ще плаща по 10 лв. за поставянето на всяка доза от ваксината.

„Направено е максималното. Последно в петък беше изчистен въпросът с документацията, която те трябва да попълнят, така че да няма никаква разлика между нормалните ваксини, които правят по календар и тези, които са във връзка с кампанията”, каза доц. Ангел Кунчев.

Личните лекари в много населени места вече са снабдени с дози от ваксината AstraZeneca.

В рубриката на „Здравей, България” – „Питай за ваксините!” утре ще гостува доц. Ангел Кунчев - изпращайте въпросите си във връзка с организацията на имунизацията ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.