Георги Аврамчев с коментар за скандала

„Вярвам и винаги съм вярвал на тези момчета. Случаят е много странен и загадъчен. Няма реално и логично обяснение. Ще проведем необходимото разследване. Призовавам всички компетентни органи да се включат. От моя страна ще има пълно съдействие. Аз съм човекът, който има най-голямо желание истината да излезе наяве и виновният или виновните да бъдат наказани”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Георги Аврамчев, председател на УС на Българската федерация по плувни спортове относно допинг скандала с трима наши национали.   

По думите му е възможно, но е малко вероятно, друг състезател или някой от персонала умишлено да сложи нещо в чашите на националите ни.

Хванаха трима национали по плуване с допинг (ВИДЕО)

„Всички състезатели знаят какви медикаменти взимат. Те се приготвят от доктор. Работим с конкретния лекар от 3 години и му вярвам. Когато се взимат проби, се дава протокол, като всеки собственоръчно описва какво пие. Някои от тях са приемали по 36 хапчета, но не от различни видове. Просто, ако трябва да се вземе 8 милиграма, а едното хапче е 1 милиграм, то се взимат 8”, поясни Аврамчев.

Русия няма да използва своето знаме, име или химн на следващите две Олимпиади

И допълни, че пробите са изпратени за изследване във Виена. „Ако един път не се явиш на допинг, получаваш жълт картон. Ако това се случи втори път – получаваш автоматично наказание, без да са те изследвали. Никога не сме давали забранени вещества, за да се притесняваме, че нещо може да се случи”, заключи Георги Аврамчев.

Проверките на антидопинговия център са чести и изненадващи, твърди треньорът на националите ни по плуване. Затова и категорично отхвърли обвиненията на спортистите ни, хванати с допинг, че е възможно забраненият  препарат да е слаган умишлено.

„Няма лагер на националния отбор, на който поне един път да не са дошли да ни проверят. Всички сме наясно, че сме на непрекъснат допинг контрол и тестиране, така че всичко в посока, че умишлено е направено не е логично”, казва Кристиян Минковски.

 

 

Лекарят на отбора потвърди, че на състезателите понякога се дават големи количества добавки, но те са изцяло съобразени с режима им на тренировки и са безопасни за здравето.

Всеки един от състезателите разполагал с подробен списък на всичко, което приема. В коктейла от таблетки никога не са се съдържали забранени вещества, твърди д-р Петров. По думите му и самите състезатели не биха си позволили да ги приемат на своя глава, тъй като са наясно колко време остават в кръвта. Възможно било препаратът да е сложен от конкурент.

А в социалните мрежи тримата национали получават все по-голяма подкрепа от колегите си. Емоционален пост публикува и участничката в две Олимпиади Екатерина Аврамова. Тя критикува ръководството на българското плуване още от времето, когато е била част от националния тим.

„Мога да кажа, че практиката беше абсолютно същата. Влизахме в стаята на доктора и имаше пластмасови чашки с нашите имена - когато ние задавахме въпроса: "Докторе, какво има в тези чашки?", отговорът беше: "Какво ви интересува? Не питайте, вие не сте завършили докторски университет. И да ви кажа, няма да разберете”, разказва Аврамова.

 

 

Добромира Иванова, която е национална рекордьорка на 100 метра бътерфлай, твърди, че още през 2012-та е имала подозрения, че й се дава забраненият препарат "станозолол",  прикриван между останалите витамини.

„Тази въпросната стромба беше дадена от моите треньори в клуба, където всички знаят, че щом от клуба се дава нещо, се знае и от федерацията. Няма как клубът на своя глава да дава нещо, за което федерацията не знае”, смята Иванова.

Пред NOVA от клуба й отхвърлиха тези обвинения. В момента Иванова изтърпява наказание от 4 години след като през 2017-та даде положителна проба за друго забранено вещество. Същото наказание сега грози и тримата ни млади национали. В интернет се появи петиция в защита на плувците Светлозар, Благой и Здравко.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.