Мира Кожухарова твърди, че датата на картончето, което получаваме след ваксинация, е ориентировъчна

„Въпросът с датата за втората доза от ваксината е административен. Тя се определя на базата на това, което е писал производителят. За AstraZeneca пише, че втората имунизация се прави между 4 и 12 седмици след първата. Дори да минат определените седмици обаче, няма проблем. Имунологията показва, че колкото по-късно се постави втората доза, толкова е по-добър имунният отговор. Слагаме интервали между дозите, защото е възможно през този период човек все пак да се зарази. Хората не бива да се плашат, ако са пропуснали дадената им дата в картончето. Всеки производител пише, че ако имаме остро инфекциозно заболяване, трябва да отложим следващата доза”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” проф. Мира Кожухарова.

Рекорден брой ваксинирани за денонощие

Тя коментира и острата реакция на Здравното министерство към производителя на ваксини -AstraZeneca. 

„Реакцията е нормална, защото има предварително сключени договори, които задължават производителя да ги изпълнява. От друга страна това е положението – произвеждат, колкото могат. AstraZeneca явно не са си преценили капацитета. Ще трябва всяка страна да се съобрази с ограниченото количество”, каза епидемиологът. И заяви, че все пак ще има достатъчно ваксини за втората доза.

ЕКСКЛУЗИВНО: Българското здравно министерство с остра реакция срещу AstraZeneca

„Доволна съм, че промениха първоначалното решение да се пази втора доза за ваксинираните. Излизат все повече данни, че първата доза е много важна. Тя създава много висока степен на защита. Втората доза подсилва действието на първата”, поясни Мира Кожухарова.

Според нея е възможно да се наложи да се ваксинираме срещу коронавирус всяка година, както е при грипа.

Целия разговор гледайте във видеото

САМО ПРЕД NOVA: От AstraZeneca отговориха за доставката на ваксини у нас

30-годишен мъж е сред жертвите на коронавируса

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.