Една или две ваканции?

Две пролетни ваканции, но без промяна на учебното съдържание. Министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че промяната в графика все още не е гласувана окончателно, но по всяка вероятност почивките ще са в края на март и на април.

Преди дни от отрасловия съвет предложиха на МОН да отпадне ваканцията, която е заложена от 3-ти до 11-ти април. Идеята е вместо нея да има две ваканции - едната къса, от 18-ти до 21-ви март, а другата - по-дълга и да съвпада с Великденските празници - от 29-ти април до 9-ти май. 

На този фон от министерството са категорични, че връщането на учениците в клас не е причина за ръста в новите случаи на коронавирус у нас. Въпреки това на отделни места вече се появиха огнища на заразата именно в училища.

Заради поетапното редуване и връщане на големите ученици в класните стаи, в момента две трети от децата са в присъствена форма, а само една трета онлайн. Данните за влошаващата се епидемиологична обстановка в страната обаче все още не дават основание да се мисли за повторно връщане на всички ученици отново вкъщи пред компютъра, категорични са от просветното ведомство. Въпреки това обаче в момента десетки пралалеки у нас са под карантина заради заразен ученик или учител, а едно цяло училище в Казанлък премина отново на онлайн форма на обучение. 

Предлагат нови дати за ваканции на учениците

В основното училище „Чудомир” в Казанлък са притеснени от големия брой болни преподаватели в последната седмица.

„Обстановката в училището е изключително сложна. Имаме седем болни учители от COVID-19, като трима от тях са в болница. За съжаление, една колежка не можа да се пребори с болестта”, каза директорът на училището Даниела Севданска.

Временно учебната сграда ще остане затворена дори за най-малките деца от първи до четвърти клас, които ще учат от домовете си. В други училища в страната обаче ситуацията все още е под контрол, казват директори.

„При нас в момента от 60 паралелки има само една карантинирана”, заяви директорът на 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов” в София Диян Стаматов.

Кои университети ще приемат студенти с оценките от матурите

От образователното министерство признават, че има ръст в броя на заразените учители, но той се дължал на общото повишаване на новите случаи в страната.

„Всяко взаимодействие, в това число и взаимодействието в училищата, води до увеличаване на заразата. Случаите се покачват, но все още не с толкова големи темпове, че да се налага допълнително ограничаване на присъствения учебен процес”, категоричен е ресорният министър Красимир Вълчев.

Поне засега промени в графика за редуване на големите ученици в присъствена форма не се обсъждат. На 4-ти март в клас за две седмици ще влязат децата от 6-и и 9-и клас, които учат онлайн от октомври. Всяка нова ротация обаче носи нова доза тревога за здравето на учители и ученици.

„Това притеснение е перманентно - винаги, когато се сменят новите ученици с предишните.Това обаче е начинът за постепенно свикване и живеене в тази ситуация”, смята Стаматов.  

Кабинетът увеличи средствата за спортни дейности

До дни ще стане ясно и как ще почиват учениците през пролетта. Някои родители обаче се обявиха против идеята за една по-кратка и една по-дълга ваканция.

„Аргументите, които чуваме като недостатък, са свързани с това, че сега вземаме решението - някои хора са си направили планове, някои ще могат да ги променят, други няма да могат да го направят”, посочи Вълчев.

С онлайн петиция учители и родители  призоваха здравните власти за временно преустановяване на присъствените часове и заменянето им с онлайн уроци.

Все още не е приключила напълно ваксинацията на учителите в страната. Имунизираните до момента са малко над 19 200. От тях обаче получилите втора доза от препарата са само 2 300 преподаватели.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.