Три общини ще получат 9 млн. лева за различни инфраструктурни проекти

Правителството увеличи с близо 2 милиона лева средствата за физическо възпитание и спорт за децата от детските градини и училищата, както и за учащите във висшите учебни заведения. Така осигурените за целта средства достигат 5 милиона лева, с които се гарантира достъп до занимания със спорт на всяко дете, ученик, студент или курсант.

Борисов обяви кога отварят нощните заведения

„За спортни дейности и активности за всички деца на България сме осигурили 5 милиона лева. Децата го заслужават“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на редовното заседание на правителството.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев докладва на премиера, че увеличението на средствата от близо 2 милиона лева ще засегне над един милион деца и учащи.

 

 

„Стремежът ни е да насърчим тяхната мотивация за здравословна двигателна активност и занимания със спорт“, изтъкна спортният министър. Кралев подчерта, че размерът на целевата субсидията не е променян в продължение на 14 години.

Приетото постановление от Министерския съвет днес предвижда минималните диференцирани размери на средствата за децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата да бъдат увеличени от 2 лв. на 3 лв. От 3 лв. на 5 лв. се увеличават парите за учениците в държавните, общинските, частните и духовните училища. Същото увеличение ще получат и всички студенти редовна форма на обучение във висшите учебни заведения, както и курсантите от висшите военни училища и Академията на МВР.

Правителството увеличили субсидията на БЧК с 500 000 лв.

Според направените анализи увеличението на средствата засяга общо 215 521 деца в системата на предучилищното образование, 687 819 ученици в държавни, общински, частни или духовни училища, а 156 205 са студентите/курсантите. С повечето средства за спорт ще се осигури активното им участие в спортни прояви – училищни и студентски турнири, състезания, спортни празници и мероприятия.

С приетото днес Постановление на Министерския съвет се очаква да бъде преодолян съществуващият недостиг на финансовите средства за осигуряване на необходимия минимум от спортни уреди и пособия за провеждане на физически активности в образователните институции.

Отпускат близо 2 млрд. лв. за малки и средни предприятия

Правителството отпусна и 9 милиона лева за общините Перник, Разград и Аксаково.

Одобрените средствата в размер на 4,954 млн. лв., отпуснати по бюджета на община Перник, ще бъдат разходвани за укрепване на речното корито на двата бряга на р. Струма, в участък с дължина 700 м. и за почистване на речното корито на реката, в участък с дължина 650 м.

С предоставените 1,9 млн. лв. на община Разград ще се извърши ремонт на бул. „Априлско въстание“ в участъка от ул. „Пета“ до ул. „Симеон“ и на бул. „Странджа“ от ул. „Добруджа“ до ул. „Дунав“ в града.

Премиерът Борисов припомни, че през декември миналата година правителството одобри и 500 000 лева за ремонт на улици и обществени сгради в селата в региона, както и 100 000 лева за доизграждането на храма „Свети Цар Борис-Михаил Покръстител“ в града.

 

 

С отпуснатите 2, 326 млн. лв. на община Аксаково ще се извърши основен ремонт на участък от общински път VAR 1031 /от кръстовище с републикански път III-902 до строителната граница на с. Климентово/.

„С тази помощ показвате, че и малките населени места не са забравени. В града има много инвестиции и този проект е важен за нас“, заяви кметът на общината Атанас Стоилов по време на заседанието.

Борисов: Готови сме да изпратим самолет за още ваксини (ВИДЕО)

„Най-важното за Аксаково и Разград е изграждането на АМ „Хемус“. Строи се на пълни обороти. Когато стане магистралата до 2 години, ще видите колко различен ще е и този край на България“, подчерта пред представителите на местната власт премиерът. 

Правителството одобри и 25 000 лева за ремонтни и реставрационни дейности за храм „Св. св. Константин и Елена“, с. Браниполе, община „Родопи“. Кметът на селото Даниела Стоилова благодари за помощта.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.