Гласуването се провежда при изключителни мерки за безопасност

Първи избори в условията на пандемия. В Обзор гласуват дали да се отделят от община Несебър. Местният референдум е валиден, тъй като активността надхвърли необходимите 40%. Активността към 17 часа е 76.02% или общо гласували 1651 души.

В Обзор решават на референдум да се отделят ли от Община Несебър

Гласуването започна точно в 07.00 ч. при изключителни мерки за безопасност. Допускат се по двама души за избирателна секция. Осигурени са маски и дезинфектанти. 2114 жители на Община Несебър имат право да участват в допитването. Служители на охранителна полиция контролират спазването на противоепидемичните мерки. 

"Мерките се спазват навсякъде. Техническата подготовка и средствата са от страна на Общинската администрация Несебър. На всеки час се извършва проветряване и дезинфекция”, каза Силвия Димитрова, председател на Общинската избирателна комисия. 

 

 

Това е първият референдум в условията на пандемия.До него се стигна след предложение на инициативен комитет. Предложението беше отхвърлено от Общинския съвет в Несебър, но областният управител на Бургаска област насрочи допитването, в което право на участие имат 2114 жители на община Несебър

В едно от селата, искащи да се влеят в нова община - Паницово, в списъците има 82-ма души, 40 от тях са по настоящ адрес. Един от гласувалите е жител на община Поморие , но има имот в Паницово. 

 

 

Необходимите 40 % за валидност на местния референдум бяха достигнати още в обедните часове. Референдумът ще се счита за положителен, ако с "да" са отговори повече от половината гласували в допитването. При положителен референдум, областният управител на Бургас е длъжен в рамките на две седмици да внесе доклад в Министерски съвет.

Повече гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.