Проучването обхваща и нагласите на българите към ваксините

ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС минават четирипроцентната бариера за влизане в новия парламент. Това показват данните от проведено в периода 22-26 февруари 2021 г. национално представително проучване на агенция "Медиана". В изследването са участвали 943 пълнолетни лица.

Тренд: 5 сигурни формации в следващия парламент, 2 - на ръба

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание - Демократична България; "Изправи се! Мутри вън!"; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля. Следващият парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии, което зависи от изборната активност, прогнозират от "Медиана". Месец преди изборите ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 на сто пред БСП, сочи анализът.

Основният извод от проведеното изследване е, че откриването на ваксина срещу COVID-19 и стартът на ваксинацията у нас значително са повишили оптимизма в българското общество. Това обаче не се е отразило съществено на оценките за правителството. Те продължават да бъдат подчертано отрицателни. Средната оценка на правителството (по шестобалната система)е среден - 3.26 за сравнение през декември е била 3.22, сочат резултатите.

Кои партии влизат в парламента, ако изборите бяха днес

Естествено, неудовлетвореността от управлението провокира и силното желание за промяна във властта. За продължаване на управлението на ГЕРБ (под една или друга форма)са 21 на сто от избирателите. За ново управление, без участието на ГЕРБ са 51 на сто, сочи изследването.

"Гласовете за промяна", обаче, са силно разпръснати (неконсолидирани), докато привържениците за запазване на статуквото са плътно обединени около ГЕРБ и силно мотивирани да гласуват. Засега основната опозиционна формация (БСП) не може да се възползва от нарасналия негативизъм към управлението. Притегателен център за голяма част от "гласовете за промяна" се явява формацията на Слави Трифонов, сочат данните.

„СОВА ХАРИС”: 4 партии – сигурни за парламента

Слуховете, че има засилен негативизъм по отношение на ваксинацията срещу корона-вируса са преувеличени, изтъкват от "Медиана". Изследванията показват, че 40 на сто от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23 на сто от тях ( около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт с корона-вируса. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските нагласи се концентрират изключително в по-ниско образованите групи и вероятно почиват на лесно преодолими заблуди и екзотични слухове, се коментира още в проучването.

Стартът на ваксинацията  значително е повишил оптимизма. 13% от запитаните очакват, че нещата ще се подобрят през следващите 12 месеца. За сравнение- през декември са само 5%. 34 на сто очакват задържане на това положение, а 40 %, смятат, че ще се влоши.

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството пълнолетни. Повече от половината българи искат да ходят на ресторант, при съответните предпазни мерки. Едва 16% смятат, че заведенията трябва да останат затворени. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА