Дистанцията между първите партии леко се увеличава

Запазва се формулата 5+2 за предстоящите избори - пет сигурни формации в следващото Народно събрание и две, които са на ръба на парламентарната бариера. Дистанцията между първите партии леко се увеличава. 47% заявяват, че ще гласуват на предстоящите парламентарни избори. Това сочи проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", проведено сред 1008 души, направено между 12 и 19 февруари.

Малко по-малко от половината българи (47 на сто) декларират, че със сигурност ще упражнят правото си на глас на предстоящите парламентарни избори. Тези, които се колебаят, остават малко над една пета (21 на сто). 23 процента пък декларират, че няма да гласуват на 4 април.

Сравнението между данните от проучването ни през януари и февруари сочи, че дистанцията между първите две партии леко се увеличава в полза на ГЕРБ, които държат първото място с 28.9 на сто от заявилите, че ще гласуват, отбелязват от "Тренд". БСП се ползва с подкрепата на 24.1 на сто от гласуващите. "Има такъв народ" запазва третата си позиция с 12.9 процента от гласуващите, следвани плътно от ДПС с 11.1 на сто.

Моментната картина сочи, че "Демократична България" е петият сигурен участник в следващото Народно събрание с 6.2 на сто от заявилите, че ще гласуват. "Изправи се! Мутри вън!" и ВМРО са на ръба на парламентарната бариера /съответно с 4 на сто и 3.8 на сто/ и за тях предизборната кампания ще бъде от решаващо значение.

Под бариерата към момента остават новосформираната "Патриотична коалиция Воля-НФСБ" (2.6 на сто) и Възраждане (1.1 на сто). Останалите партии и коалиции събират под 1 процента от заявилите, че ще гласуват на предстоящите избори.

Данните са от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо предстоящите парламентарни избори. Проучването е реализирано в периода между 12 и 19 февруари 2021 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1008 души на възраст 18+. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.