Близо милион и 600 хиляди потребители в Илинойс, които са подали жалби, ще бъдат обхванати от мярката

Федерален съдия в САЩ одобри извънсъдебно споразумение за 650 милиона долара по иск срещу Facebook за поверителност на личните данни. В него се твърди, че социалната мрежа използва маркирането на снимки (така нареченото тагване) и други биометрични данни без разрешението на своите потребители.

Окръжният съдия Джеймс Донато одобри сделката по групов иск, заведен в Илинойс през 2015 година. Близо милион и 600 хиляди потребители в този щат, които са подали жалби, ще бъдат обхванати от мярката. По думите на съдията това е едно от най-големите в историята извънсъдебни споразумения заради нарушаване на поверителността.

Twitter пуска платени публикации

То ще осигури най-малко 345 долара в ръцете на всеки участник в груповия иск, заинтересован от обезщетение. Джеймс Донато определи развръзката по казуса като "голяма победа за потребителите в горещо оспорваната област на дигиталната неприкосновеност. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.