Екип ще проверява публикациите в социалната мрежа

Facebook въвежда нови регулации в България и Унгария. Екип ще проверява публикации в социалната мрежа за невярна или подвеждаща информация.

Facebook ще възстанови новинарското съдържание в Австралия

Двама журналисти - по един от двете държави, се включват в европейския екип на Facebook, който следи съдържанието на мрежата. Целта е да се ограничи разпространението на:

Публикации, подстрекаващи към насилие в реалния свят;

Манипулирани снимки и видеа, представящи неверни събития и твърдения;

Конспирации, подстрекаващи към насилие;

Потискане на правата на гласоподаватели;

Информация, която нарушава правилата на Facebook;

Неверни твърдения, свързани с COVID-19 и ваксините срещу коронавируса.

ИЗВЪНСЪДЕБНА СДЕЛКА: Facebook плаща 650 милиона долара заради лични данни

Публикации с подобно съдържание ще бъдат маркирани или премахвани, а дейността на профилите, разпространяващи такива, може да бъде ограничена. Това включва както реклами, така и потребители, които разпространяват „спам” съдържание, както и т. нар. „кликбейт” заглавия - публикации, които целят генерирането на приходи чрез кликове.

Екипът, който ще отговаря за регулацията на съдържанието, ще се ориентира чрез подадени сигнали, докладвани публикации или коментари, които твърдят, че информацията е невярна или некоректно поднесена.

Очаква се регулациите да влязат в сила в следващите няколко седмици.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.