От началото на пътуването са изминали близо 7 000 км

С велосипед около света. Двама нидерландски пътешественици са решили да изминат 100 хиляди километра на две колела. Зад това приключение стои и сериозна природозащитна кауза. В момента Бен и Линда са в България. Ники Василковски се срещна с тях в Стара Загора.

100 дни на велосипеда, 153 дни почивка, 14 държави - от началото на епичното пътуване през юни миналата година Бен и Линда са навъртели общо 6 943 километра.

„И така вече 6 месеца. Планирахме да продължим през Турция на изток, но заради пандемията от COVID-19, решихме засега да останем в Европа. Затова сега ще пътуваме към Норвегия”, казва Линда.

МИСИС БЪЛГАРИЯ 2020 С КАУЗА: Безплатни уроци по английски език за деца (ВИДЕО)

„Когато караме нагоре по стръмното е трудно, тъй като сме с доста товар. Всеки от нас носи на колелото си около 50 килограма багаж”, допълва Бен.

Въпреки спънките покрай пандемията, двамата ще изминат 100 хиляди километра и ще прекосят всички континенти. Планирали са това да се случи за 7 години. „За всеки километър от нашето пътуване сме си поставили за цел да наберем чрез дарители по 1 евро. Сумата ще бъде изцяло предоставена за благотворителност”, казва Линда.

ОТ ВИДИН ДО ДУРАНКУЛАК: 72-годишен колоездач ще опита да измине 730 км

Дарители не липсват, а междувременно семейството вече е помогнало на клуб по джудо в Северна Македония, както и на природозащитници в Гърция за опазване на морските костенурки.

В България Бен и Линда ще дадат средства за няколко каузи. В Стара Загора пътешествениците са закупили машина, с която в Спасителния център за диви животни ще могат да поставят изкуствени гнезда и волиери за птици.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.