Част от местните жители искат да останат към Несебър

Жители на няколко села край Обзор се вдигнаха на бунт срещу местния референдум. Хората от Баня  написаха отворено писмо до кабинета и областния управител, с което се  обявиха против отделянето им от община Несебър.

Основното им притеснение е заради социалното обслужване, ако напуснат община Несебър.

„Пожарната, Бърза помощ, сметопочистването”, припомни Мария Христакиева, жител на с. Баня.

Хората от отдалечените села са притеснени и за оцеляването си.

„Това е най-малката община, която се създава в момента в България, и няма да има никакви средства, няма да бъде заделено нищо за село Козница, което от своя страна казва, че малкото хора, които живеят там, ще бъдат принудени да изоставят местата си”, смята Ваньо Денков от с. Козница.

Обзор обяви независимост от Несебър

По-голяма част от жителите на шестте села около Обзор са били против отделянето. Надделяват обаче гласовете на хората от града.

„Това, че 100 човека казаха „Да” , а 100 човека казаха „Не”, не означава, че малките хора са по-малко значими от Големия брат”, заяви Росица Ракова, организатор на протеста.

Към писмото до властите ще има и подписка на недоволните.

 

 

„Самите протести изразяват волята на гражданите и тяхното несъгласие с резултатите от този референдум. Но все пак законът е предвидил определен кворум, определена процедура, която ако е спазена, Министерският съвет ще се съобрази окончателно с волята на толкова много хора”, заяви  Вълчо Чолаков, областен управител на Бургас.

Излезлите на протеста днес са готови да се оплачат и в Брюксел.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.