Какво следва след референдума в морския град?

Обзор и още 6 населени места са на път да образуват най-новата община в България. До тук сте стигна след като на вчерашния местен референдум над 73% от гласувалите казаха „Да” и поискаха да се отделят от община Несебър.

Резултатите от референдума станаха ясни тази сутрин. Следващата стъпка е областният управител на Бургас да внесе искането в Министерския съвет, където трябва да бъде взето решението.

В Обзор решават на референдум да се отделят ли от Община Несебър

В местния референдум право на участие имаха 2114 жители на община Несебър. Активността в неделния ден беше висока -76,02% и това на практика направи допитването валидно,тъй като още по обед бяха надхвърлени необходимите 40 %

„Референдумът е положителен при участвали в гласуването 1626 избиратели. Активността е 76.02%, а отговорилите с „да” в подкрепа са 1139. Това означава, че предпоставките на закона са изпълнени и референдумът е валиден”, обясни председателят на ОИК.

 

 

До местния референдум за отделянето на Обзор и още 6 селища в самостоятелна община се стигна след предложение на инициативен комитет. То беше отхвърлено от Общинския съвет в Несебър, но областният управител на Бургаска област насрочи допитването. Хората в  Обзор искат самостоятелност.

Преди допитването от община Несебър обявиха, че за 12 години Обзор е внесъл само 16 млн. лева приходи, а е получил 36 млн. лева за развитие.Това подставяло въпроси пред самоиздръжката на бъдещата община.

 

 

„Това е един исторически момент за Обзор. Има много радост и задоволство в гражданите. Ако всички процедури минат ще се състоят избори за кмет и общински съветници. Категорично се ангажирахме с числа, а те казват, че Обзор спокойно може да се издържа и развива сам”, казват от инициативния комитет.

До 2 седмици областният управител на Бургас трябва да внесе доклад в Министерския съвет с резултатите от референдума. След това Министерският съвет трябва да стартира процедура по вземането на решение за отделянето на Обзор и още 6 селища от община Несебър.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.