Това е уточнено с приети окончателно промени в Закона за пътищата

Отговорността при неправилно декларирани данни за регистрационния номер на пътното превозно средство, категорията му или периода на валидност на винетната такса е на собственика или на ползвателя. При неправилно декларирани данни се счита, че за пътното превозно средство не е заплатена винетна такса. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата.

Близо 20 000 са глобените шофьори без винетки

Когато при издаване на електронна винетка е допусната техническа грешка при деклариране на регистрационния номер вкл. на държавата, в която е регистрирано превозното средство, или на категорията, може да бъде извършена корекция от съответните длъжностни лица. Необходима е заявление за промяна на грешно декларирани данни от собственика или ползвателя, както и да се установи безспорно, че в България не съществува регистрирано пътно превозно средство с идентичен на първоначално декларираните във винетката регистрационен номер.

Промяната в данните на електронната винетка има действие от момента на извършване на корекцията и срок на валидност до изтичането на срока на валидност на първоначално издадената.

Винетките на над 80 000 автомобила изтичат през януари и февруари

Обезщетенията за отчуждените за нуждите на републиканските пътища недвижими имоти в границите на урбанизираните територии се изплащат от Агенция "Пътна инфраструктура", записаха депутатите. Имоти-публична общинска собственост могат да бъдат предоставяни безвъзмездно по реда на Закона за държавната собственост за изграждане на републикански пътища. Необходим е влязъл в сила подробен устройствен план.

Процедурите по управлението на безопасността на пътната инфраструктура ще се прилагат и за пътища и проекти за пътна инфраструктура, които са завършени с финансовата подкрепа на ЕС, с изключение на пътищата, които не са отворени за общо движение на моторни превозни средства, записа НС.

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" участва в разработването на проекти по прилагането на нормативни актове, свързани с безопасността на пътната инфраструктура. Тя възлага и оценка на въздействието върху безопасността на етап планиране и на одити на съответните етапи на инвестиционно проектиране. В агенцията се води регистър на одиторите по пътна безопасност.

АПИ ще предупреждава шофьорите за изтичащи винетки (ВИДЕО)

При постигната взаимна договореност между агенцията и общините финансирането на дейностите по поддържане на участъци от републиканската пътна мрежа извън урбанизирана територия се осигурява от съответната община. Условията за предоставянето на средствата и техният размер се определят в споразумителния протокол.

Към кметовете на общини с население над 30 000 жители се създават общински комисии по безопасност на движението по пътищата, а в тези под 30 000 души е нужно решение на съответния общински съвет вкл. и мотивирано предложение на председателя на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата". Комисиите координират изпълнението на мерки за подобряване безопасността на движението по пътищата в общината.Те извършват своята дейност съгласно правила, утвърдени от председателя на Държавната агенция.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА