Пиърс Морган зае крайна позиция

Скандали и оставки в британските медии след интервюто на Хари и Меган. Един от най-известните телевизионни водещи на острова напусна предаването си "Добро утро, Великобритания". Пиърс Морган зае крайна позиция по темата. Това предизвиква дебати дали се отнема свободата на словото на тези, които изразяват мнение.

"Вярвам в свободата да имам мнение. Ако хората искат да вярват на Меган Маркъл, това си е тяхно право. Но аз не вярвам на почти нищо, което излезе от устата й", каза Пиърс Морган.

Той подаде оставка, след като повече от 40 000 британци се свързаха с телевизията и медийните регулатори, за да се оплачат от него. Шефовете му го викнаха за разговори, но не беше постигнат компромис.

"Ако трябва да се жертвам за това, че честно съм изразил мнението си за Меган Маркъл и нейните дитирамби от безсмислици - така да бъде", каза още водещият.

Бъкингамският дворец с първа реакция след интервюто на Хари и Меган

Екранната партньорка на Пиърс Морган се обърна към зрителите, като каза, че това е стила му и той винаги е бил прям и твърдоглав.

"Той често беше вашия глас, а често беше и гласът, с който не сте съгласни. Предаването със сигурност ще бъде различно, но шоуто трябва да продължи”, каза Сузана Рийд,

Заедно с драмите в медиите, във Великобритания коментират и официалната позиция на кралицата за интервюто, което тя разпространи вчера.

"В официалното изявление фразата „може да има разлика в начина, по който събитията са запомнени” е дипломатичен начин да се каже, че тя не е съгласна с тяхната версия", коментира Алекс О'шей, жител на Лондон.

"Богати хора се оплакват от други богати хора. В същото време ние се мъчим с локдауна. Цялото нещо ми изглежда откъснато от реалността", коментира Том Уайт, друг жител на града.

17,1 милиона американци гледали интервюто на Опра с принц Хари и Меган

На Острова има много коментари дали монархията ще пострада като институция от последните събития. Проучванията сочат, че общественото мнение е твърдо на страната на кралицата в сегашния случай. Дори привържениците на републиката не смятат, че се налагат промени в статута на институцията, докато Елизабет Втора я оглавява. Но в същото време одобрението и популярността на престолонаследника Чарлз са много по-ниски.