Властите предупредиха туристите да бъдат бдителни

Мечки се появяват на ски пистите в румънския курорт Предял, съобщава румънският вестник "Евениментул зилей".

Дива мечка се "самопокани" на партито на диджей (СНИМКИ)

Министърът на околната среда Танжош Барна призна, че животните представляват сериозна опасност за туристите. Според него едно от възможните решения е ограждане на пистите или в най-лошия случай - преместване на животните. Министърът коментира клип в социалните мрежи, на който се вижда мечка на писта в Предял в близост до група скиори. Ски инструктор опитва да прогони животното, но то го подгонва и след това се оттегля в гората.

Вестник "Адевърул" дава повече подробности около тази случка. "Безумна смелост", посочва изданието и разказва как ски инструкторът "си е поиграл" с мечката, за да спаси скиорите. Докато водел урок, Адриан Стойка забелязал мечката по средата на пистата, както и скиори, които не знаели какво да правят. Той събрал хората на група и ги накарал да вдигат врява с надеждата да уплашат животното. Скиорите обаче реагирали плахо и мечката останала на пистата, тичайки напред-назад, очевидно играейки си. Тогава Стойка се отделил от групата и започнал да се спуска бързо по пистата, предупреждавайки и други скиори за опасността. Мечката тръгнала след него, но след известно време се оттеглила в гората. Цялата случка е заснета, а клипът е качен във Facebook, пише "Адевърул".

Бели мечета близнаци се родиха в зоопарк в Детройт (ВИДЕО+СНИМКИ)

Спасителят Клаудиу Василеску заяви, че действията на ски инструктора са били възможно най-правилните в тази ситуация. "Макар да изглежда, че си играе, мечката не прави това. То е като игра на котка и мишка. Не е шега, мечката търси храна. Може да поиграе и после да нападне", каза спасителят. Според него мечката от клипа е на около пет години. Спасителят посъветва скиорите, ако попаднат в подобна ситуация, да не бягат, да се съберат в група и да вдигат шум.

Министърът на околната среда Танжош Барна коментира случилото се в Предял по телевизия "Диджи 24". Той нарече ски инструктора "герой".

"Едно нещо е сигурно: за съжаление, все по-често се сблъскваме с подобни ситуации. Това е изключително опасно. Стават и трагедии, губят се човешки животи", посочи Барна. 

Мечок, редовно „пазаруващ” в калифорнийски магазин, вече е в резерват (ВИДЕО)

Според него възможните решения са ограждане на пистите или преместване на животното. Министърът обаче предупреди, че това означава преместване на опасността на друго място. Той призна, че Министерството на околната среда не е направило нищо за разрешаването на този проблем през последните години.

"Дори не е направена количествена оценка на популацията от мечки, не е приложена нито една мярка за защита на хабитата им, за осигуряване на зони на спокойствие, така че мечките да спрат да идват от гората към селата и земеделските зони. Не бе спрян моторизираният туризъм в гората, АТВ-та, джипове, разходки с всякакви всъдеходни машини, включително в защитени зони", отбеляза министърът на околната среда. "Не можем да елиминираме човека от гората и не можем да забраним туризма или събирането на горски плодове, но трябва да се създаде баланс", заяви министърът.

Източник: БТА