България открива летния сезон на 1 май, курортите в Гърция и Турция също се готвят

Битката в туризма за сезона по морето вече започна. България открива летния сезон на 1 май, а днес ще са ясни и точните правила за почивка по Черноморието тази година. От вчера знаем, че чуждите туристи ще могат да почиват у нас, ако са ваксинирани, ако имат антитела след боледуване или ако покажат отрицателен PCR-тест. Курортите в Гърция и Турция също вече анонсираха как ще приемат туристи. За почивката през лятото у нас и при съседите - Георги Георгиев сега и рубриката „На твоя страна”.

Ще пътуват ли по-лесно ваксинираните срещу COVID-19

Напук на ръста на заразените в редица държави и поредните ограничителни мерки, много туристи вече се настройват оптимистично за летни почивки из Европа. В опит да спасят сезона някои от най-популярните туристически дестинации вече обявиха при какви условия ще почиваме това лято и изготвиха ясен здравен протокол в сектора. А някои острови и курорти в Европа се обявиха за зони, свободни от коронавирус, тъй като персоналът и местното население са изцяло ваксинирани. Българските хотелиери по морето също се готвят за сезон 2021.

Още със старта на ваксинацията през януари запитванията за морски почивки в туристическите агенции започват да пристигат, макар и плахо. Първите чужди туристи у нас това лято се очакват още за великденските и майските празници.

Хотелиерите по Черноморието приеха с облекчение новината за стартирането на сезона още в началото на май. Чужденците у нас ще влизат след предоставяне на PCR тест, документ за ваксинация или антитела. Туроператорите подкрепят новите правила. А хотелиери в "Слънчев бряг" настояват и за четвърта опция - тестване с антигенни бързи тестове на място в курорта при пристигане на туристите, както и персоналът да бъде ваксиниран. През последните дни "Слънчев бряг" отново поведе в британска класация за най-евтини курорти. Дали обаче традиционните туристи това лято ще дойдат, все още не е ясно.

НА ТВОЯ СТРАНА: Как се дезинфекцира бордът на самолетите

В битката за туристи Гърция първа от съседите обяви при какви условия ще почиваме това лято. Свободно в страната ще влиза всеки, който отговаря на едно от три изисквания - да е ваксиниран, да има антитела или да е с отрицателен PCR тест. Очакванията са сезонът там да започне на 14 май, а дотогава постепенно ще падат ограниченията. Първи - още в началото на април, ще бъдат допускани туристи от страни лидери във ваксинацията, разказва българката Таня Колева, която дълги години е екскурзовод в Гърция.

„Първи ще са туристите от Израел, следван от Англия. Но от средата на май ще бъде отворено за всички останали”, смята там.

Туристите, които влизат в Гърция, ще бъдат изследвани и произволно с бързи тестове, за да може рисковите случаи да се изолират незабавно. А всички медицински разходи ще бъдат за сметка на държавата. 18 гръцки острова вече се рекламират като свободни от COVID-19 зони, тъй като в тях цялото местно население е ваксинирано. Те не са популярни на туристическата карта, но тази година привличат интереса на пътуващите, разказва Таня Колева. Хотелиерите там вече дори съобщават за първите резервации.

Туризмът у нас ще се възстанови през 2023 година

„Това са много малки острови, с население до 1000 души. Те са ваксинирани изцяло. Три острови са в северната част на Егейско море, останалите са в южната част – това са т. нар. Домеканиси. Също така има и 4 острова в Йонийско море, в близост до Корфу и Лефкада”, каза тя.

След тях започва ваксинацията и на жителите на по-големите острови, разказва българката. Приоритетно ще бъдат ваксинирани всички работещи в туризма това лято в южната ни съседка. А очакванията са за два пъти повече почиващи край бреговете на Гърция от миналото лято.

И съседна Турция не закъсня с предложенията за туристите за безопасно лято. Въпреки че все още не е точно ясно при какви правила ще влизаме в страната, в курортите вече се обособяват зони, свободни от COVID-19, които ще се маркират със специални сертификати, раздавани от държавата. Заетите в туризма за това лято там също се готвят за масова ваксинация преди сезона. И това лято турските хотелиери няма да се откажат от традиционния ол инклузив, с който привличат туристи от цял свят. Но отново при строги правила.

Откриват летния туристически сезон у нас от 1 май

„Между клиента и шведската маса ще има преграда, самият персонал ще дава това, което туристът си избере – така спестяват изхвърляне на храна, а и може да се спазва дистанцията от 1.5 - 2 м – самообслужването няма да е възможно”, обясни туроператорът Джемал Лютви.

Контролът ще е строг, ако туристите решат да пият кафе или да вечерят извън хотела. За заведенията правилата са тристепенни: първо, ще работят само на 30% от капацитета си, второ – приборите ще се сервират пакетирани, и трето - времето за престой е ограничено. Придвижването в самата държава засега се извършва чрез т.нар. баркодове, които се инсталират в телефоните. Те осигуряват достъп до институции, търговски обекти или големи магазини, разказва Джемал Лютви.

Очакванията на бранша са още в средата на април ограниченията при влизане на туристи да паднат. Възможно е достъпът до курортите да става и само с документ за ваксинация. Големият въпрос в туризма остава този дали ще осигурят ваксинационните паспорти зелен коридор за пътуващите това лято. Очакванията са Брюксел да е готов с проекта за тях до дни. Идеята е от май европейците, които са ваксинирани срещу коронавирус, да могат да пътуват свободно с въпросните документи. Те ще съдържат данни за дата на ваксинация, вид ваксина, както и информация за направени COVID-тестове.

Целия материал гледайте във видеото. 

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.