Съдът реши да пусне обвинените с мярка "подписка"

Изненадващ обрат след шумната акция отпреди два дни. Фалшивите долари и евро, които бяха открити на територията на университет, се оказаха реквизит за купони и сватби.  Това реши Софийският градски съд и пусна двамата задържани с най-леката мярка за неотклонение. Според магистратите няма опасност те да се укрият или извършат ново престъпление. 

След акцията в столичен университет: Машината за фалшиви пари над 35-годишна?

По-малко от час отне на Софийски градски съд, за да пусне 49-годишния Илия Ненов и 54-годишната Даниела Андонова с най-леката мярка за неотклонение - подписка. Според магистратите прокуратурата не е успяла да представи нито едно доказателство за фалшиви пари, а не за неистински парични знаци. А според защитата и на двамата, те не са фалшификатори, а парти аниматори.

72 часа, след като бяха обвинени в производството на фалшиви пари,  Илия Ненов и Даниела Андонова влязоха мълчаливи в съдебната зала. В съдебната зала стана ясно, че 49-годишният печатар Илия Ненов страда от диабет и има прекаран инсулт. Не здравословното му състояние обаче стана причина Софийският градски съд да го пусне на свобода срещу подписка.

„Аз няма как да съм убеден, че с високо качество може да се принтират пари от машина - 87-ма година, която, забележете, е двуцветна. Работи с два цвята. Това не са парични знаци. Това са едни хартийки, които се използват за партита - за кръщенета”, обясни Кристиян Григоров - адвокат на Илия Ненов.

Откриха фалшиви милиони долари и евро, печатани в университет в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

При обиска в дома на 54-годишната Даниела Андонова, разследващите открили почти 1 800 000 фалшиви долара в различни купюри, твърди прокуратурата. А в мазето имало и множество пособия за изработката им.

„Намираме, че доказателствата, които сме предоставили, на този етап, говорим, както подчерта и колегата, за едно производство, което е на три дни,  да обосноват предположението, че двамата обвиняеми са извършители на престъплението”, смята Антоанета Панчева - говорител на СГП.

„Няма доказателства, че моята подзащитна е участвала, например, в печатане или в някаква такава техническа дейност. В закона не пише "фалшиви документи, фалшиви парични знаци". А в закона пише "неистински". Неистински, защото за неистинските тука вече има много сложна процедура - хартията трябва да се доближава до истинската, трябва да ги има серийните номера, тук ги няма серийните номера”, обясни и Григор Вълков - адвокат на Даниела Андонова.

 

 

Печатницата, в която прокуратурата твърди, че са изработвани парите, е собственост на Висшето транспортно училище, стана ясно в съдебната зала. Въпреки твърденията на ръководството, че отдали помещението под наем на друга фирма.

„Въпросната печатница се използва от едно търговско дружество, чийто собственик на капитала е въпросното учебно заведение”, добави Панчева.

Илия Ненов и Даниела Андонова бяха освободени незабавно от ареста.