Подробна информация за разкритото престъпление ще бъде дадена на брифинг

Разкриха печатница за фалшиви пари във висше учебно заведение насред София! При спецакция откриха напечатани купюри евро и долари за над 13 милиона лева. Банкнотите не са с особено високо качество, смятат експертите. Задържани са двама души.

Полиция и прокуратура влизат на три адреса в София. Акцията идва, след като преди няколко месеца службите у нас получили оперативна информация за поредните фалшификатори на пари. При обиските, разследващите са натъкнали на огромна сума.

„Задържани са 4 млн. долара и 3 600 000 евро. Това е една от най-големите намирани суми. Сериозна работа, поздравления”, заяви главният прокурор Иван Гешев на среща с органите на МВР и СГП.

Снимка: Булфото

Работата по случая е започнала преди няколко месеца. През изминалото денонощие са извършени претърсвания и изземвания на три адреса, на които са открити 4 милиона долара и 3 милииона и 600 хиляди евро.

Дейността е извършвана на територията на висше учебно заведение от човек, който е имал трудов договор за печатар в същото заведение.

„Печатната машина е запечатана. Иззети са фотоплаки с изображения на еврови банкноти, фотоплаки на акцизни бандероли, фотоплаки за свидетелство за МПС и листа с изображение на осигурителна нишка на 50 евро”, заяви на брифинг прокурор Кирилова.

Снимка: Булфото

Задържани за 72 часа са мъж на 48 години и 54-годишна жена. Двете лица нямат криминални прояви и не са осъждани. Те са част от по-сериозна мрежа на трафик за фалшиви пари за Украйна и Западна Европа.

 

 

Поне две са печатниците на територията на Висшето транспортно училище в София. Те ползват помещения под наем и за пръв път чуха за незаконната дейност на колегите си. Останали шокирани от полицейкото присъствие. На брифинг ректорът на Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков” в София проф. Даниела Тодорова обясни, че тази сутрин е извършена проверка на територията на учебното заведение. Фалшивити пари обаче са открити в помещение, което е било отдадено под наем на отделна фирма. 

 

 

„Ние оказахме пълно съдействие на органите на реда. От нас СДВР изисква да отговорим дали определен човек има трудов договор с нас. Заявявам пред вас, че договор с такъв човек няма. Информацията, която имаме, е от медиите. Официална информация за печатане на фалшиви банкноти в печатница в университета не съм получила”, обясни тя.

Проф. Тодорова подчерта, че не е била наясно с изпълняването на незаконна дейност в печатницата.

Снимка: Булфото

В печатницата, разположена в сграда на Висшето транспортно училище, категорично отричат твърденията за печатане на фалшиви пари. А от висшето училище отричат техен служител да е замесен в печатането на фалшиви банкноти. Разследващите не изключват да има още арести.