Австралийци са против "двойния стандарт", наложен заради пандемията

Австралийци негодуват срещу "двойния стандарт" и заради нашествието на знаменитости от Холивуд и цял свят в страната, успяла да ограничи пандемията, съобщи Би Би Си.

3-дневен локдаун в австралийски град заради британския вариант на COVID-19

Пръв в Австралия пристигна Зак Ефрон, последваха го Марк Уолбърг, Мат Деймън и десетки други знаменитости, които се установяват временно в страната. Неотдавна пристигна и Джулия Робъртс, която по-късно през годината трябва да снима с Джордж Клуни филма "Билет за рая".
Изглежда сякаш половината Холивуд се пресели в Австралия, смятайки я за идилично място, свободно от COVID-19. В страната вирусът е почти елиминиран и хората свободно се наслаждават на плажовете и нощните клубове.

ДА НАДВИЕШ COVID: Как Китай, Индия и Австралия се справят с вируса

Повечето от световните звезди са в страната по работа. Австралийското правителство привлече много продукции с данъчни облекчения. Много известни личности могат да бъдат забелязани в Сидни - Идрис Елба се появи на концертна сцена, Натали Портман пазарува в магазин за хранителни стоки до плажа Бонди, Крис Прат купонясва в хотел. В Австралия дойдоха и рапърката Аукуафина, Ед Шийран, Рита Ора, Рон Хауърд, Тилда Суинтън и много други. У дома се прибраха и австралийски звезди като Никол Кидман, Кийт Ърбан, Кайли и Дани Миноуг, Исла Фишър със съпруга си, британеца Саша Барън Коен.

В Австралия започна масовата ваксинация

Но не всички австралийци са доволни от това. Една година след като Австралия затвори границите си заради пандемията, поне 40 000 австралийци все още не могат да се приберат у дома от чужбина, където ги завариха ограничителните мерки на правителството. Много от тях казват, че на практика са блокирани и нямат право да се върнат у дома. Една група дори е внесла оплакване за нарушения на човешките права в ООН. "Нито една друга страна не е спряла завръщането на гражданите си по този начин", каза Сабрина Тиаша, успяла да се върне в родината си от Великобритания миналия месец.

Австралия получи първите си ваксини, започва имунизация до седмица

Австралийските гранични мерки на практика попречиха на много граждани на страната да се върнат от чужбина. Миналата година правителството наложи ограничения на международните полети с цел да намали риска от разпространение на пандемията. В много от случаите това означаваше, че броят на местата в полетите до Австралия бяха намалени на 40 пътници. Това оскъпи цените на билетите и авикомпаниите започнаха да дават предимство на пътниците в бизнес класа и в първа класа. Цената на самолетен билет от Великобритания до Австралия варира от 3000 австралийски долара (2300 щатски долара) до 15 000 австралийски долара и това принуди немалко хора да теглят спестяванията и дори пенсионните си вложения. Има и задължителна такса за карантина в хотел след пристигане в страната, която е 3000 австралийски долара на човек. Дори и при купен билет, е възможно да ви откажат място в самолета, защото максималният брой места е запълнен.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА