Той си отиде на 61-годишна възраст

На 61 години внезапно почина журналистът Георги Коритаров. Това съобщи във Facebook Георги Харизанов, директор на Телевизия „Европа”, в която до вчера Коритаров водеше предаване.

По информация на NOVA журналистът е бил приет спешно в болница с положителен тест за COVID-19, но е загубил битката с болестта. 

Скъпи приятели, Не знам как точно се съобщава такава вест. Не знам какво се казва, не знам как се проумява, не знам как...

Публикувахте от Георги Харизанов в Вторник, 6 април 2021 г.

С провокативния си стил и чувство за хумор през 90-те години Георги Коритаров вече е една от ярките фигури в българската журналистика. Печат, радио и телевизия - той оставя следа във всяка медия, от която е бил част в своята над 30-годишна кариера.

Започва като парламентарен репортер за вестник „Демокрация", а след това е репортер и водещ в радио „Свободна Европа". През 2005 г. става част от екипа на NOVA. Заедно с Лора Крумова са сред най-емблематичните двойки в ефира.

„Мисля, че неговият мащаб може би не го притежава никой друг. Той беше фантастичен не просто по начина на построяване на интервю и водене, но беше виртуозен в кратките форми - да застане и в рамките на някакви 10-12 минути да хване политика в клопка, да настоява да получи отговори и да няма вариант тези отговори да му убягнат”, казва тя.

На екран двамата често влизат в словесни сблъсъци като представители на две различни поколения журналисти.

„Той ме изпитваше, защото знаеше всякакви дати на важни събития поне стотина години назад. В един от ефирите ме попита: „Кой е Маршал Петен?”. И аз му отговорих: „Как кой? Вокалистът на U2?”. Той подхождаше точно като ерудита - с опита, интелекта и знанията си, а аз бях прохождащ водещ с енергията на младия човек. В тази спойка се раждаше нещо много хубаво”, разказва още Крумова.

Разговорите с Георги Коритаров никога не са били просто празни приказки, казва друг негов екранен партньор - Симеон Колев.

„Това е като да играеш шах с Боби Фишър. Това е един глобален мозък, който просто мисли няколко хода напред. Дори и да знаеш, че ще те смачка и ще те победи със знания, каквато и игра да му предложиш, той в собствената ти игра ще те победи. Удоволствие е да играеш с него”, казва той.

И дори вече да говорим за Георги Коритаров в минало време, самият той не би искал разговорът за него да завършва минорно, твърди Симеон Колев. „Можехме да се разминем с него в тази Вселена, да говорим за него, че е велик ум преди сто години или просто ние да сме покойници, когато той се яви след 100 години. Да ама не. Ние се засякохме и това е супер”, допълва той.

Георги Коритаров е роден е на 10 май 1959 г. в София. През 1979 г. завършва специалност славянска филология – сърбохърватски език в Софийския университет „Климент Охридски“. Владее сръбски, хърватски, руски, полски, английски и китайски, ползва и албански език.

Коритаров започва да се занимава с журналистика от създаването на вестник „Демокрация“ като парламентарен репортер. По-късно работи за кратко във вестниците „Демокрация 91“ и „Континент“. От 1992 г. е в Радио „Свободна Европа“, където първо е политически репортер, а по-късно става водещ на предаванията „Радиожурнал“, „Светът в 13“, „Преди полунощ“ и „Балкански компас“. 

През 2003 г. той е водещ на аналитичния преглед на печата „Блиц“, съвместно издание на Радио „Свободна Европа“ и bTV в рамките на сутрешния блок „Тази сутрин“. От началото на 2005 г. Коритаров е в Нова телевизия, където води половинчасовото токшоу „Коритаров Live”. По-късно става част от сутрешния блок „Здравей, България“. От 2010 до края на януари 2018 г. работи в телевизия „ТВ плюс“. От 2018 г. Коритаров водеше собствено предаване в Телевизия „Европа” - „Свободна зона”.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования на близките и приятелите на Георги Коритаров! Поклон пред паметта му!