За подпомагане на общините бяха отпуснати още близо 10 млн. лв.

Правителството ще отпусне допълнителни 34,5 милиона лева по бюджетите на общините за училища и детски градини. Това стана ясно на днешното правителствено заседание.

„С 30,6 млн. лева от общата сума предоставяме за работата с деца и ученици от уязвимите групи включително и за дейностите за предотвратяване на отпадането от образователната система. Близо 50 000 деца върнахме в класната стая, благодарение на общите ни усилия“, заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев изтъкна, че със средствата ще се помогне на училища и детски градини, в които има най-голям процент ученици, чиито родители са с нисък образователен статус и имат нужда от допълнителна работа и подкрепа. „Това са и образователните институции, в които са най-малко склонни да работят младите хора като учители. Затова предоставяме тези средства за допълнително финансиране и за наемането на медиатори и други специалисти”, съобщи образователният министър. По време на правителственото заседание той напомни, че през 2018 г. за първи път Министерският съвет предостави такива средства за работа с децата от уязвими групи, за работата на учителите за допълнителни обучения по български език и др. Тогава над 900 общински училища и около 400 детски градини получиха близо 23 млн. лв. През следващата година бе разширен обхватът на училищата, получаващи това допълнително финансиране, като бяха включени и тези, в които се обучават ученици от гимназиален етап, като за тях бяха отпуснати над 25 млн. лв. През 2019 година бяха осигурени 29 млн. лв. допълнително за над 1500 училища и градини.

Кабинетът увеличи средствата за спортни дейности

Останалите 4 милиона лева от общата сума, отпусната за образование днес, правителството отдели за издръжка на паралелки за придобиване на квалификация по защитени специалности и специалности от професии, по които има очакван недостиг от специалисти на пазара на труда. В тези паралелки учениците се обучават в сферата на автотранспортната техника, промишлената електроника, електрически превозни средства и др. Това са професии и специалности нужни за развитието на местната, регионалната и националната икономика в дългосрочен план.

Освен това бяха отпуснати допълнително близо 10 млн. лв. за подпомагане на общините.

„Продължаваме да подпомагаме общините. Това е една от политиките ни и се надявам тя да продължи и за в бъдеще”, заяви Борисов. Кабинетът одобри допълнителни трансфери в размер на 6,554 млн. лв., като 131,9 хил. лв. от тях са за ремонтни дейности на четири храма в общините Брезник и Земен и 6,4 млн. лв. са за общините Гърмен, Велинград и Перник. По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане бяха отпуснати и други 3,2 млн. лв. за община Белово.

1,105 млн. лв. от предоставените средства на община Гърмен са за корекция на дере в село Хвостяне и 457 хил. лв. за изграждане на физкултурен салон към Обединено училище „Христо Ботев“ в с. Долно Дряново.

По бюджета на община Велинград се одобрени средства в размер на 4,5 млн. лв., които ще бъдат разходвани за изграждане на три детски градини в селата Кръстава, Свата Петка и Грашево.

Допълнителните трансфери по бюджета на община Перник са в размер на 360 хил. лв. за изграждане на довеждащ водопровод от пречиствателна станция за питейни води в кв. Църква, гр. Перник до с. Кралев дол.

По линия на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане правителството отпусна и 3,2 млн. лева на община Белово. Средствата са за неотложни възстановителни работи за корекцията на река Яденица, в урбанизираната територия на града.

В хода на заседанието бяха предоставени и още 131,9 хил. лв. на Българската православна църква - Българска патриаршия. Средствата ще бъдат вложени в строително-ремонтни дейности на храм „Св. Петка“ в Брезник с цел възстановяване на килийното училище към храма и за реставрация на храм „Св. Николай“ в с. Долни Романци, общ. Брезник. Част от финансовата подкрепа ще бъде и за средновековната църква „Св. Николай“ в с. Долна врабча, общ. Земен и за довършителни дейности на храм „Св. Иван Рилски“, с. Гърло, общ. Брезник.

Правителството отпуска на Рилския манастир 240 000 лева. Решението на кабинета е в резултат на отправената към премиера молба от игумена на Рилския манастир Адрианополски епископ Евлогий да бъде подпомогната издръжката на Светата обител за първото тримесечие на настоящата година.

"ТОПЪЛ ОБЯД": Одобриха 215 проекта за над 60 000 човека

Същевременно програмата „Топъл обяд“ е обезпечена с 39 млн. лв. до края на годината

"Програмата „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация“ e финансово обезпечена до края на годината. За целта осигуряваме 39 милиона лева, с което ще бъде помогнато на 60 000 уязвими граждани", заяви Борисов.

Министерският съвет прие решение, с което одобри изменение на Оперативната програма за храни и основно материално подпомагане, като по този начин се увеличи бюджета на програмата за настоящата година с 39 млн. лв. „Средствата ще бъдат използвани за изцяло нова операция „Топъл обяд“ в условията на пандемия COVID-19.

Тя ще достигне до 60 000 души като основните групи са хора без доходи или с ниски такива под линията на бедност, хората поставени под карантина без доходи или с ниски доходи и лица, които са обект на социално подпомагане. „Топлият обяд“ се осигурява от началото на годината“, информира министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Средствата по програмата се осигуряват по линия на инициативата на Европейската комисия за преодоляване на последствията от кризата - механизма „REACT-EU“.

Срокът за кандидатстване за "Топъл обяд" се удължава

Допълнителният ресурс беше обезпечен от правителството през 2020 г., когато разреши Управляващият орган на оперативната програма предварително да договори отпускането на средствата. Миналата година Министерският съвет отпусна още 14,2 млн. лева за общините по националната програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация