Част от партиите искат възстановяването му

Закриването на Националния оперативен щаб, обявено от кабинета в оставка вчера, стана тема номер едно в парламента днес. С декларации срещу решението на премиера излязоха всички парламентарни групи, освен ГЕРБ. Част от депутатите обвиниха кабинета в оставка в саботаж срещу здравето на хората. От ГЕРБ отговориха, че здравната криза се управлява от здравния министър, а не от Оперативния щаб.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПАРЛАМЕНТА ТУК

„Премиерът разформирова здравния орган за управление на кризата, за да отмъсти на българите. Ние ще настояваме за такъв орган, съставен от хора, които да са доказани експерти, но също хора смели, готови да отстояват решенията си”, заяви Мая Манолова.

От „Има такъв народ” определиха действията на Щаба като нелогични. Затова, ако получат властта, щели да предложат нов орган.

„Коремният хирург ли трябва да е начело на нещо, свързано с вирус? Нямам против неговите качества, но трябваше щабът да е от професионалисти, а не от хора, които изпълняват политически поръчки”, заяви Станислав Балабанов от „Има такъв народ”.

Разпуснаха Оперативния щаб, брифингите остават

От „Демократична България" определиха закриването на НОЩ като „активно мероприятие за дестабилизиране контрола на пандемията". 

„За мен като лекар беше огромна изненада. Това е безотговорно като поведение”, заяви Александър Симидчиев от „Демократична България”. И допълни: „Правителството трябва да работи, имаме медицинска криза и управлението на кризата изисква да имаме ефективни органи, които да управляват този процес”. Симидчиев поиска незабавното възстановяване на Оперативния щаб.

От БСП също заявиха, че са изненадани от разпускането на Щаба. Те предлагат комисията по здравеопазване, която беше създадена днес, да анализира работата на Щаба и да представи изводите си пред парламента.

„Оставянето на държавата в момента без управление на кризата буди повече страхове у хората”, смята Георги Михайлов от БСП.

Бурни дебати в първия работен ден на новото Народно събрание

„За нас закриването на Оперативния щаб е немотивирано. Още не сме преодолели третият етап на пандемията. Лишаваме се от контрол над пандемията”, заяви Джевдет Чакъров от ДПС. Той допълни, че трябва да се помисли за алтернатива на този орган. „Ситуацията е сериозна, трябва да има оперативен орган, който да координира действията и да продължим борбата с тази пандемия”, каза Чакъров.

Единствено от ГЕРБ защитиха решението на премиера Бойко Борисов. 

„В Закона за здравето е записано, че отговорността за политиката в системата на здравеопазването е на министъра на здравеопазването и на Министерския съвет. Всички останали органи имат спомагателно значение”, обясни Даниела Дариткова.

Депутатите се заемат със съставянето на три ключови комисии

В пленарната зала дойде извънредно и здравният министър Костадин Ангелов.

„Кога сме истински? Когато говорим от парламентарната трибуна или когато стоим в залата без маски? Ето например, г-жо Дончева, вие неправилно си носите маската”, обърна се министър Ангелов към зам.-председателя на НС Татяна Дончева.След това благодари на Николай Хаджигенов, че си е сложил маската. Министърът коментира, че в началото на пандемията някои от днешните депутати са горили маски, отричали са болестта и са наричали докторите „престъпници”.

„Съмнявам се, че сте прочели закони. Министърът на здравеопазването носи отговорността за управлението на кризата, а не Националният оперативен щаб. Мерките се предлагат от главния държавен здравен инспектор”, обясни здравният министър. 

Темата за евентуален нов щаб за борба с пандемията продължава следващата седмица.