Всяка година там се засяват хиляди луковици от различни сортове

Цъфтежът на лалетата в Ботаническата градина в Балчик е в своя апогей. Всяка година тук се засяват хиляди луковици от различни сортове, като най-ранните отварят своите чашки в средата на март, а най-късните – през май. Този процес е дал и името на проекта – Парад на лалетата.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Използвали сме принципа на колорита, където се комбинират растителни видове по височина, по цвят, по размер на чашката, за да може да се получи прекрасна комбинация в цветове и гами, които да покрият от средата на март до средата на май в цъфтеж”, споделя ландшафтният архитект Марияна Димитрова.

В Париж мнозина предупреждават, че розите вредят на планетата

Пандемията се отразява негативно върху Ботаническата градина, която разчита на собствена издръжка. „Приходите намаляха наполовина и затова тази година сме наблегнали в пролетните колекции на по-малък брой луковици лалета, затова пък от 25 сорта, 20 са нови”, заяви ръководителят на градината Ваня Машкарова. Според главния специалист по градинско и парково изкуство Гергана Георгиева, най-атрактивна е комбинацията от божуровидно, кичесто лале с реснички, което е и многоцветно.

Пролет в София (ГАЛЕРИЯ)

Озеленителите вече залагат и лятното зацветяване, а следващата седмица от оранжериите ще бъде извадена и най-богатата колекция сукуленти у нас, за да заеме обичайното си място в алеите. Екипът на Ботаническата градина се надява тази година вратите й да останат отворени до есента, а посетителите да се върнат сред омагьосващата й обстановка.

Информация: Надежда Карапанчева