Цветари се опитват да убедят клиентите си да купуват растения, отгледани в страната

В Париж, който си е спечелил световна слава като Града на любовта, за Деня на влюбените ще бъдат раздадени милиони рози, но мнозина предупреждават, че тези красиви цветя вредят на планетата, предадоха "Ройтерс" и БТА.

Става все по-голям броят на парижките флористи, които се опитват да разубедят клиентите си от покупката на рози, тъй като тяхната екологична цена е много висока. Повечето от тези "любовни" цветя, продавани в Париж за Свети Валентин, идват от далечни страни, като Кения например. Така техният въглероден отпечатък се оказва твърде голям и стимулира климатичните промени.

Целта на френските цветари с екологично мислене е да насърчат местното производство. И да накарат клиентите да купуват родните цветя според сезона.

Но промяната ще е трудна, тъй като традицията да се подаряват рози на Свети Валентин е трайно вкоренена в много култури.

Ортанс Аран, която е собственик на онлайн цветарски магазин, е кръстила стоката си "Fleurs d'Ici" /Тукашни цветя/ и нейната цел е да откаже клиентите си от розите. "Те са толкова старомодни, напомнят за 50-те години на миналия век!", смята Аран. "Безумно е да се купуват рози по това време на годината, защото в този сезон те не виреят по нашите ширини!"

"Глупаво е да докарваме цветя от другия край на планетата, когато можем да ги отглеждаме тук", коментира 46-годишната парижка флористка Едит Безенфелдер, която предлага местни сезонни цветя.

Но старите навици трудно отмират. Четиридесет годишната Селин Аржан с цветарски магазин в Париж насърчава клиентите да купуват червени лалета за празника на влюбените. Но за всеки случай се беше запасила и с червени рози, защото търсенето било много голямо. "Те са класика за Свети Валентин, която трудно ще бъде изкоренена", коментира Аржан. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.