Йотова обяви, че от президентството са готови за всяка една ситуация

„Служебният кабинет ще се случи, само ако се изчерпат всички други варианти. Надявам се, че това няма да се случи. Попитахте кой най-много се страхуват от служебен кабинет – очевидно това са представителите на партия ГЕРБ. Готови сме за всяка една ситуация, която се очаква в следващите дни”, заяви в ефира на „Неделята на NOVA” вицепрезидентът Илияна Йотова.

Борисов: Време е да управлявате! Ние вече не сме ви нужни!

Относно думите на Бойко Борисов Йотова заяви, че не е чула новина и не й е ясно защо се е състояла днес. Тя определи пресконференцията му като време за лично обяснение. На извънреден брифинг днес министър-председателят в оставка каза, че идната сряда ще се яви пред народните избраници, които обаче, по думите му, целят да превърнат пленарната зала в Народен съд. Борисов намекна и за странни съвместни действия между "Демократична България" и ДПС.

Йотова припомни, че Планът за възстановяване на България е трябвало да бъде представен пред народните представители още през есента, но това не се е случило. Относно първия и втория вариант на документа, вицепрезидентът заяви, че това е много сериозен документ, който изисква сериозни консултации.

Парламентът задължи Борисов да се яви пред депутатите

„Притесняват ме заложените цели. Можете ли да си представите, че до 2024 година ние се надяваме 50% от българското население да е компютърно грамотно и 35% от икономиката да бъде цифровизирана? Оттам нататък четирите стълба нямат политическо послание, няма отговора на въпроса каква е България в 2021 година и къде искаме да стигнем след 4 години. Събирани са различни експертни мнения, поизтупани са малко папките от различни министерства, това е натоварено в тези страници. Надявам се, че ще се намерят грамотни и разумни хора, които после да го поправят”, заяви Йотова. Според нея Планът все пак трябва да бъде внесен в рамка и навреме, но след това да бъде редактиран.

Относно БСП, вицепрезидентът смята, че доверието, което са изградили през годините, е нараснало още повече.  За Йотова не е било изненада, че е избрана от Радев за втори мандат. Двамата за обсъждали аргументите, с които да защитят своето решение.

БСП подкрепи Радев и Йотова за втори мандат

„За нас най-важното, след обявяването на новината за втори мандат, беше да върнем държавността. Ние разчертахме една цяла политическа програма. Хората подкрепиха аргументите, а не просто кандидатурата на две личности”, смята вицепрезидентът.

Йотова заяви, че симпатизира на „Има такъв народ”, тъй като в тяхно лице вижда млади хора, които търсят промяна. Относно предложението им за промяна в Изборния кодекс, тя е на мнение, че не е необходимо членовете на ЦИК да се назначават от една институция.