Хидролози наблюдават нивата на реките у нас

Жълт код за обилни валежи бе в сила за почти цялата страна през днешния ден. На места у нас паднаха между 25 и 30 литра на квадратен метър. Дъждът наводни десетки улици и подлези в София. Междувременно хидролози наблюдават нивата на реките у нас заради опасност от преливане.

Хората, живеещи в софийския квартал „Гео Милев“, сигнализираха, че една от малките улици - „Хемус“, е почти непроходима.

„Има подадени сигнали. Чистили са и преди шахтата, но както виждате отново улицата се е превърнала в река”, разказа Иван, жител на квартала.

Снимка: "Моята новина"

БЕДСТВИЕ В АЛБАНИЯ: Стотици къщи под вода, армията евакуира населението (ВИДЕО)

Най-големите количества дъжд обаче са паднали на юг от столицата.

„Югозападната част от страната е най-пострадала, тъй като там заваля най-рано”, каза Анастасия Кирилова, дежурен синоптик в НИМХ.

Експертите предупреждават, че до края на седмицата ще се развиват гръмотевични бури, което създава опасност от падането на мълнии.

 

Видео: "Моята новина"

 

МОСВ: Язовирите в страната са под постоянно наблюдение

Снимка: "Моята новина"

Очакваните бури през идните дни ще създадат и опасност от преливане на реки.

„По-значителни ще са повишенията в района на река Искър, Вит, Осъм и Янтра, южночерноморските реки, южно от град Бургас“, каза Весела Стоянова, дежурен хидролог в НИМХ.

Според хидролозите причина за притеснение сред населението заради големи разливи няма.

 

Елин Пелин - видео "Моята новина"

Наши зрители ни изпратиха десетки сигнали за наводнения от различни места в страната. Очакваме и вашите сигнали в рубриката ни „Моята новина” ТУК.