Предложенията на ГЕРБ - СДС не срещат подкрепа в пленарната зала

В Народното събрание продължават разискванията по първото четене на промените в изборните правила. Депутатите обсъждат по същество общо шест законопроекта на различни политически сили.

ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство

ГЕРБ-СДС предлагат въвеждане на мажоритарна система в два тура на парламентарни избори и избори за Велико Народно събрание, а „Има такъв народ“ отказват на този етап да го подкрепят, въпреки резултатите от проведения референдум с основно искане за въвеждане на мажоритарния вот.

Предложенията на ГЕРБ-СДС не срещат подкрепа в пленарната зала. По време на дебатите от „Има такъв народ“ уточниха, че застават зад искането си за въвеждане на мажоритарно гласуване, но неговото въвеждане сега определиха като "несериозно".

От партията изрично заявиха, че всичко зависи от „живота“ на този парламент. Председателят на групата на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов заяви: „Ако има предсрочни избори, трябва да има нов Изборен кодекс и ние трябва сме готови за това. Ако няма, в този въвеждаме, че следващият вот ще бъде мажоритарен и работим, докато живее този парламент, за да го направим“.

Борисов: Мутрите си вкараха адвокатите в парламента (ВИДЕО)

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Тома Биков обаче контрира: „Кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори? Защото аз ще ви припомня, че редовни парламентарни избори преди последните бяха през 2009 г., а следващите бяха 2021-ва. До 2030- 2040 г. дали ще има редовни парламентарни избори, за да въведете вашата мажоритарна система и дотогава ли ще карате на тая струна?! Иначе ще се окаже, че сте лъгали“.

Още в началото на дебатите от ГЕРБ подчертаха, че ще подкрепят всяко решение, заложено в законопроектите, предложени за първо гласуване. Те обаче призоваха отговорността да носят „Има такъв народ“ и президентът, ако се стигне до служебно правителство и тогава.

Тошко Йорданов: Ще обявим намеренията си след получаване на мандата

Част от предложенията на трите нови формации в НС - ИТН, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, са свързани с разкриване на повече секции зад граница и създаване на изборен район за чужбина, въвеждане на машинно гласуване с различни нюанси и гласуване по пощата, нова професионална и с редуциран състав Централна избирателна комисия.

„Изправи се! Мутри вън!“ предлага намаление на депутатската заплата до средната за страната

Източник: БНР