Предложенията бяха направени от партия "Има такъв народ"

На следващите избори ще можем да гласуваме и по пощата. Решението е на първо четене в парламента и предстои окончателно гласуване. Депутатите промениха Изборния кодекс, но не и без остри спорове и лични нападки.

Общо шест предложения за промени в Изборния кодекс обсъдиха депутатите. Пет от тях - на новите партии в парламента, голяма част - подобни. Въпреки това подкрепа получиха само тези на „Има такъв народ”. Те включват  въвеждане на гласуване по пощата, въвеждане на изцяло машинно гласуване и отмяна на ограничението за секциите в чужбина. Това, което развълнува залата най-много обаче, беше предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарен вот.

„Оставам с впечатление, че 2017-а година ние от ГЕРБ сме искали мажоритарната система и сме направили референдума. Привидно се криете, че нямало райониране, че ние сме дали районирането на президента да го прави. В сайта на „Шоуто на Слави” намерихме вашето райониране”, обясни Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Мажоритарният вот скара ГЕРБ и "Има такъв народ" в пленарната зала

„Този популизъм не на нас, г-жо Караянчева. Защото вие внесохте и изборен район извън страната и вие самите гласувахте срещу вашето предложение”, отговори Ива Митева.

„Ще говоря пределно, как да кажа, простичко, за да ме разбере средната част на залата. Да, ние инициирахме референдум за промяна на избирателната система. Да, той беше успешен. Да, огромна част от тази зала, тук присъстващите, му разказаха играта в парламента. Правите се на луди, че не се е случило”, посочи Тошко Йорданов.

„Разбрахме, че сте лъгали през цялото време. Сега искам да ми кажете кога точно очаквате да има редовни парламентарни избори. До 2030 - 2040 г. дали ще има редовни парламентарни избори”, попита Тома Биков.

Стигна се и до заплахи за съд. Росица Кирова, която преди беше в партията на Слави Трифонов, а понастоящем е депутат от ГЕРБ, се обърна към бившите си колеги.

„Онези, които инициираха първия референдум по тази тема, не са имали достатъчно почтени намерения”, смята Кирова.

ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство

„Изключително съм щастлив и искам да благодаря на парламентарната група на ГЕРБ, че е при тях, а не при нас. Само да ви кажа, че имате човек, който, според колегите от „Бивол”, е съдружник с косовския наркобос Исмет Османи. Честито, хора, да ви е жива и здрава”, каза Тошко Йорданов.

„Не смятам, че е необходимо да се обяснявам на човек, който през живота си и дърво не е посадил, като начало”, добави Кирова.

 

 

Споровете продължиха и за въвеждането на гласуване по пощата и електронен вот.

„Колеги, много ви моля да не се бъзикаме с държавата. Частни фирми ли ще пренасят чувалите с писма, частни фирми ли ще броят бюлетините по пътя, докато ги пренасят”, попита Радомир Чолаков от ГЕРБ.

„Трябва да има дълги дебати. Трябва да има разисквания и време”, е мнението на Хамид Хамид от ДПС.

„Преди пет години ние имахме техническата възможност да направим електронно гласуване, но това не се случи. Не се случи, г-н Хамид, както подвиквате, защото опраскахте електронното гласуване. Опраскахте го по начина, по който опраскахте всичко хубаво, което можеше да се случи в тази страна”, смята Ивайло Мирчев от „Демократична България”.

Борисов: Мутрите си вкараха адвокатите в парламента (ВИДЕО)

„Призовавам всички, които наистина са за електронен вот да го направят сега”, каза Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!”.

„Вече сме по наклонената крива на популизма, политическото надцакване и предизборната кампания”, добави Явор Божанков от БСП.

В крайна сметка бяха приети само предложенията на „Има такъв народ”. След това депутатите гласуваха  предложенията между първо и второ четене да се правят само в рамките на три дни, вместо седем.

„Точно за една нощ го правите в момента. Искам да стане много ясно това, че вие оттук нататък носите цялата отговорност за това, което ще се случи на изборите, когато и да са те”, заключи Биков.