Той е с дължина 4 км и има общо четири метростанции

Новият участък от третата линия на метрото до „Горна баня” ще заработи от утре. Водосвет ще бъде отслужен от 10.00 ч., на метростанция „Мизия/Нов български университет”, която се намира в ж.к. „Овча купел” на ул. „Монтевидео”, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

Новият участък е с дължина 4 км от ж.к. „Красно село” през ж.к. „Овча купел” до Околовръстен път при кв. „Горна баня” и има общо четири метростанции - „Овча купел”, „Мизия/Нов български университет”, „Овча купел 2” и „Горна баня”.

Кога метрото ще стига до кв. „Витоша” и Симеоновския лифт

С пускането на тези 4 км от Линия 3 дължината на столичното метро става 52 км с 47 станции.

Веднага след церемонията, от 12.00 ч., столичани и гостите на града, ще могат да се возят по традиция безплатно в новия участък в рамките на утрешния ден.

Строителството на Етап 2 на метрото започна на 21 юли 2017 г. Това е един от двата етапа, който бе изпълнен в рамките на програмния период 2014-2020 т. с финансиране в размер на 102 млн.евро от ЕК, от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" - 66 на сто от стойността на участъка, и 34 процента местно съфинансиране, припомнят от Столичната община.

С новите четири станции, метрото ще превозва първоначално още около 25-30 000 пътника, а прогнозно в перспектива тяхната бройка ще нарасне на 45 000 пътници дневно. Далекоперспективната прогноза за пътникопотока в двата участъка с 12 станции е общо 105 хил. пътници, а на цялото метро почти 500 000 дневно.

Влаковете между новите станции на метрото ще се движат автоматично (ВИДЕО)

С разширението на метрото в „Овча купел” над 60 000 жители на кварталите „Овча купел” 1 и 2 и долната част на „Горна баня”, заедно с пристигащите от Перник и Радомир, до 12 минути ще могат да стигат до централната градска част.

Първата голяма придобивка от подземната железница е, че покрай изграждането ѝ бе изцяло обновена за 4,8 млн. лева основната пътна артерия в квартала - бул. „Президент Линкълн”. Покрай строителството на метрото в „Овча купел” бе изградена за 1,3 млн. лв. през втората половина на 2019 г. и началото на 2020 г. нова улица в квартала - „Централна” с прилежащите ѝ тротоари и осветление, посочват от общината.

В края на април, заедно с пускането в експлоатация на четирите нови станции, ще заработи и открит буферен паркинг до последната метроспирка при околовръстния път с „Горна баня”. Паркингът се намира между бъдещото локално платно от разширението на Околовръстния път и бул. „Президент Линкълн”. Той е на три нива, свързани помежду си. Освен буферните паркинги до МС „Горна баня” и по ул. „Централна” бе изграден и трети до МС „Мизия/НБУ” на ул. „Монтевидео”. Заедно с него общо местата за паркиране в квартала са почти 700.

Фандъкова обяви кога метрото ще стига до „Овча купел“

При последната станция на третата линия в кв. „Горна баня” бе изградена връзка с националната жп мрежа и жп спирка. По този начин се създадоха условия за удобна връзка на метрото с автомобилния и железопътен транспорт, а чрез Линия 1 и 2 с въздушния, което ще доведе до още по-ефективното развитие на интермодалността при превоза на пътници. На интермодалното съоръжение ще спират композициите, които се движат по направлението София-Перник-Радомир, информират от Столичната община.

Източник: БТА