София има три основни метролинии и 47 станции

На 24 април пускат за движение 4-те км на третата метролиния през „Овча купел“. С това един от големите райони на София се присъединява към метромрежата. Гражданите, които ще пътуват с метрото, ще достигат 500 000 на ден. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Изградихме цялата третата линия на метрото от 2016 до 2021 г. – за по-малко от 5 години нови 12 км – от „Подуяне“ през „Оборище“ и центъра, през „Красно село“ и „Овча купел“ до Околовръстния път при „Горна Баня“. И сме готови да продължим”, посочи Фандъкова.

С разширението на метрото до Околовръстния път са изградени интермодална връзка с жп транспорта в „Горна баня“, както и три паркинга за общо 670 автомобила - буферен паркинг на Околовръстното шосе и бул. „Президент Линкълн“ за около 240 места, по ул. „Централна“ при станция „Овча купел 2“ за около 200 автомобили и по ул. „Монтевидео“ до станция „Мизия“ за 230 автомобили. Извършена е реконструкция на бул. „Президент Линкълн“, изградена е ул. „Централна“.

Влаковете между новите станции на метрото ще се движат автоматично (ВИДЕО)

Третата линия е оборудвана с прозрачни отваряеми преградни перони и автоматика от ново поколение. С нея се постига намаляване на трафика по трасето с 25%, на изхвърляните вредни емисии – над 11 000 тона годишно.

Фандъкова обяви, че очаква максимално бързо новият парламент и правителство да продължат процедурата по Плана за възстановяване и устойчивост и внасянето му в Европейската комисия, тъй като в него са заложени средства за разширенията на третата линия на метрото – по бул. „Владимир Вазов“ и през „Слатина“.

„Тези участъци се очакват от хиляди хора и имаме готовност още тази есен да започнем строителството на 3-те км в район „Подуяне“, обясни столичният кмет.

През тази и следващата седмица се провеждат и обществените обсъждания за изменения на общия устройствен план за разширенията на метрото от Военната академия „Г. С. Раковски“ през „Гео Милев“ и „Слатина“ до „Цариградско шосе“ и от „Младост 3“ до Симеоновския лифт.

София има три основни метролинии с разширения с общо 52 км дължина и 47 станции.