Машинистите единствено ще натискат бутон за тръгване

Новите 4 станции на метрото в София ще бъдат отворени до края на месеца. Те са от квартал „Овча купел” до квартал „Горна баня”. Между спирките в час пик през 4 минути ще се движат 30 нови модерни влака.

Новите спирки запазват познатия облик на метрото за България и всяка е уникална със своята архитектура. Изградени са системи за сигурност, които да предпазват от инциденти. Влаковете между спирките ще се движат автоматично, като машинистът единствено ще натиска бутон за тръгване.

Фандъкова обяви кога пускат метрото до Горна Баня

Въпреки че станциите още не са отворени за пътници, машинистите от дни тестват движението между тях. След над 10 години стаж в метрото, за Стилиян Филипов карането на един от новите влакове е като детска игра.

„Воденето на влака става автоматично, като машинист се намесва единствено при затваряне на вратите и при евентуални неизправности по системите”, казва той.

Докато Стилиян управлява от едната кабина, колегата му Ангел чака да поеме щафетата. И от последната спирка – „Горна Баня” да обърне движението към „Овча Купел”.

Целта е да прецизират минаването през новото трасе по графика за движение на влаковете в час пик. „Системите доста улесняват работата на машиниста”, коментира Ангел Робертов.

„Интервалът на движение към момента се предвижда да е 4 минути и половина в час пик”, казва Николай Николов, който е зам.-началник „Управление и експлоатация” в „Метрополитен”.

София купува нови 10 метровлака

До края на април и пътниците ще могат да се возят с новите влакове между станциите „Овча Купел”, „Мизия”, Овча Купел 2” и „Горна баня”.

На всяка станция са монтирани от познатите по третата линия на метрото системи за сигурност.

„Това са т.нар. „перонни преградни врати”. Точно те възпрепятстват падането на хора и предмети върху железния път”, допълва Николай Николов.

Вече се обсъжда и следващата стъпка за софийското метро – влаковете изобщо да нямат нужда от машинисти. „Един ден бихме могли просто да заключим кабините. Системата е така проектирана и изпълнена, че има възможност да премине от ниво на автоматизация 3 към ниво 4 само със софтуерен ъпдейт”, посочва Николов.