Специалисти са изследвали пясъчни частици и камъни с инфрачервени лъчи

Предварителен анализ на фрагментите от астероида Рюгу, който японската сонда "Хаябуса-2" достави на Земята, показа вероятност за наличие на органични вещества в тях, съобщи ТАСС.

Специалисти от японската Агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) са изследвали пясъчни частици и камъни с инфрачервени лъчи. Резултатите им насочват към наличието на органични елементи.

Ще удари ли земята опасният астероид Апофис? (ВИДЕО+СНИМКИ)

На този етап не е възможно да се получи по-подробна информация. Подробно изследване на фрагментите от астероида Рюгу ще започне през юни.

Сега учените в лабораторията сортират и регистрират всяка отделна частица от астероида. До юни ще бъдат сформирани девет екипа от специалисти, всеки от които ще бъде ангажиран с подробен анализ в една или друга посока.

На 5 декември "Хаябуса-2" пусна капсула с проби от Рюгу на Земята, като по този начин завърши шестгодишната си експедиция до астероида. Капсулата успешно се приземи в Южна Австралия, където беше открита от японски специалисти. Впоследствие тя беше откарана в лабораториите на ДЖАКСА близо до Токио. След отварянето на капсулата бяха открити множество частици реголит в нея. Те са тъмни на цвят.

Космически кораб на НАСА взе проба от астероид в Слънчевата система

След като пусна капсулата, сондата направи маневра за заобикаляне на Земята и се насочи към астероида 1998 KY26 с диаметър 30 м. Очаква се "Хаябуса 2" да кацне на повърхността му през юли 2031 г. и да вземе проби от нея.

Източник: БТА